ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Întrevederea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Republicii Federale Germania

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut miercuri, 9 martie, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Federale Germania, Peer Gebauer, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Pe parcursul întâlnirii au fost discutate principalele coordonate ale cooperării militare bilaterale, fiind reliefat stadiul excelent al colaborării dintre cele două state, inclusiv în domeniul apărării. De asemenea, a fost evocată cooperarea dintre România şi Germania, în format NATO şi UE, în contextul actual de securitate, cu accent pe postura aliată de descurajare şi apărare, cât şi pe eforturile de proiectare a stabilităţii, respectiv pe aspecte referitoare la cooperarea în cadrul iniţiativelor Uniunii Europene în domeniul apărării.

De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe fondul deteriorării accentuate a situaţiei de securitate din regiune, generată de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina. În context, ministrul apărării naţionale şi-a exprimat aprecierea pentru angajamentul Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare dedicate flancului estic aliat, în particular în zona Mării Negre, evidenţiind participarea Forţelor Aeriene Germane la misiunile de poliţie aeriană consolidată (eAP) în România, inclusiv în anul 2022.

Oficialul român a evidenţiat importanţa continuării desfăşurării în comun a exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, atât în România, cât şi în Germania, precum şi sporirea cooperării în domeniul instruirii şi educaţiei, al medicinei militare şi al apărării cibernetice.

La finalul întrevederii, ambele părţi au convenit asupra necesităţii menţinerii unui dialog bilateral constant, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor comune în domeniul apărării asumate atât în context bilateral, cât şi aliat.

Biroul de presă