ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, LIFESTYLE, ECONOMIC, SANATATE

Invenție extraordinară în lupta cu schimbările climatice

Tematica schimbărilor climatice este tot mai prezentă în agenda publică, multă lume conștientizând că suntem în fața unui pericol iminent și extrem de grav, considerat a fi, de o importantă sumă de experţi în domeniu, ameninţarea principală pentru stabilitatea şi securitatea globală.

Toate aceste schimbări apar tot mai pregnant pe măsură ce omenirea continuă să producă, prin activitățile specifice, și să elibereze în atmosferă cantități însemnate de gaze cu efect de seră care nu fac altceva decât să blocheze căldura la nivelul suprafeței planetare.

Evoluția amprentei de carbon – de la 280 / milion, de acum aproximativ 10 000 de ani la 415 părți / milion, în 2020 – ne arată situația îngrijorătoare a acumulărilor de gaze din atmosferă, în special de  dioxid de carbon, cu efecte privind creșterea temperaturilor, inundarea zonelor costiere, deșertificări, manifestări extreme ale vremii, acidificarea oceanului planetar, distrugerea biodiversității, etc.

Iată că apar și soluții în lupta cu schimbările climatice, una dintre acestea fiind prezentată în revista Nature din 3 februarie 2022.

Astfel, oamenii de știință de la Universitatea Delaware din Statele Unite au reușit să dezvolte o invenție extraordinară, menită a ajuta Pământul să supraviețuiască efectelor schimbărilor climatice. Mai precis, cercetătorii au creat un dispozitiv care poate capta aproximativ 99% din carbonul din aer folosind un sistem electrochimic.

Prototipul dezvoltat de experți poate filtra 10 litri de aer pe minut, absorbind 99% din dioxidul de carbon.