ACTUALITATE

Ioan Aurel Pop despre generalul Berthelot: ,,Ne-a ajutat să ne facem România”

Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a afirmat joi că generalul francez Henri Mathias Berthelot, omagiat în cadrul unei sesiuni desfăşurate în aula acestui for, a fost un mare prieten al românilor, dar a deplâns faptul că puţină lume se mai gândeşte la el.

,,Generalul Henri Mathias Berthelot a fost un om de o mare dăruire sufletească, prieten al românilor, adoptat de România. A dat nume de străzi în România, a dat numele unei comune în judeţul Hunedoara, i s-au ridicat busturi. Dar puţină lume se mai gândeşte la el. Când ne ducem la Radio pe strada Berthelot, nu ne gândim că acest om a fost unul real, care ne-a ajutat să ne facem România şi care a fost alături de noi din primul moment, din 1916, până la făurirea graniţelor României, după Primul Război Mondial. A fost între marii prieteni ai României şi prin marii oameni ca el Franţa a fost alături de noi”, a declarat acad. Pop la sesiunea omagială ,,100 de ani de la Marea Unire. Contribuţia Franţei şi a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea şi instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial”.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a evocat personalitatea generalului francez, contribuţia militară, politică şi umană a acestuia la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz ale soldaţilor români.

Personalitatea generalului a mai fost evocată de acad. Victor Voicu şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române, de prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedinte-rector al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad.

Un mesaj adresat celor prezenţi a transmis prof. univ. Jean Claude Dubois, nepotul generalului Henri Berthelot, care a lipsit de la eveniment.

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931) a fost şeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial, începând cu octombrie 1916.

Învinsă în prima parte a războiului, Armata română va renaşte sub îndrumarea şi conducerea generalului Berthelot, care va reorganiza trupele române după principii militare moderne şi le va dota cu echipament şi tehnologie comparabile cu cele europene. Refacerea şi reorganizarea armatei i-a adus generalului un mare capital de popularitate şi a insuflat soldaţilor români încredere.

Un rol important l-a avut implicarea sa în susţinerea diplomatică şi militară a cauzei româneşti, cât şi activitatea de consiliere strategică a regelui Ferdinand.

În semn de recunoştinţă pentru contribuţia esenţială avută la modernizarea Armatei române şi dobândirea victoriei în Primul Război Mondial, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului român şi a fost declarat cetăţean de onoare al României. În 1926, Academia Română l-a ales pe generalul Berthelot membru de onoare.

VREMEA

Roubaix Nord-Pas-De-Calais France
Parţial noros
Parţial noros
5°C
Vânt: 22 km/h N