POLITICĂ

Ioana Petrescu (PRO România): Cerem Executivului să comunice clar şi în timp util strategia pentru noul an şcolar

Fostul ministru al finațelor, Ioana Petrescu, a anunțat că RPO România eree Executivului să comunice clar şi în timp util strategia pentru noul an şcolar pentru ca părinţii şi elevii să aibă timp ca să se pregătească

Coordonatorii departamentelor de specialitate ale PRO România s-au reunit, la finalul săptămânii trecute, pentru a discuta măsurile de pregătire a anului şcolar 2020-2021, soluţiile pentru sportul românesc şi situaţia finanţării din sănătate pe durata şi post pandemiei. La întâlnire au participat coordonatorii departamentelor de Economie, Muncă, Turism, Dezvoltare, Sănătate, Egalitate de şanse, Sport şi Tineret.

Experţii PRO România s-au arătat îngrijoraţi de lipsa de planificare a guvernului pentru începerea noului an şcolar. Conform Ministrului Educaţiei, există 250.000 de elevi fără acces la tehnologie, iar Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie spune ca peste 900.000 de elevi nu au acces sau au acces limitat la un dispozitiv pentru a participa la educaţia online. Mare parte dintre aceştia au fost privaţi de accesul la educaţie semestrul trecut şi nici aceia care au avut acces la internet nu au beneficiat de învăţământ de calitate, deoarece majoritatea profesorilor nu au fost instruiţi să predea online. O planificare din timp a noului an şcolar ar putea să garanteze accesul echitabil la educaţie pentru elevi.

“Ministerul Educaţiei trebuie să comunice clar şi în timp util strategia pentru noul an şcolar. Dacă instituţiile de învăţământ nu vor reveni la programul normal, este important ca părinţii, profesorii şi angajaţii Ministerului Educaţiei să aibă timp să se pregătească. Guvernul trebuie să achiziţioneze tablete pentru copiii care provin din familii care nu îşi permit costurile, iar asta trebuie să se întâmple înainte de luna septembrie. Timpul este foarte scurt şi nu ne dorim din nou achiziţii simplificate, lipsite de transparenţă, motivate în trecut de Guvern prin caracterul de urgenţă. Profesorii trebuie să urmeze cursuri de predare online, iar părinţii trebuie să aibă timp să găsească soluţii pentru situaţia în care copiii vor face învăţământ la distanţă şi nu pot fi lăsaţi fără supravegherea unui adult. Părinţii au nevoie de timp pentru a opta pentru schimbarea programului de lucru sau pentru a apela altcineva care ar putea să stea acasă cu copiii. Executivul trebuie să înveţe ca nu se pot lua decizii de pe o zi pe alta şi atunci când se întâmplă aşa, cel mai des iese prost!”, a declarat Ioana Petrescu, coordonatorul Consiliului de Strategii Guvernamentale al PRO România.

Experţii PRO România au lucrat şi la un program de revigorare a sportului pentru Comisia specială a Camerei Deputaţilor pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materia sportului organizat în România. În cadrul întâlnirii au fost propuse asimilarea structurilor sportive cu IMM-urile, prin modificarea legislativă a legii societăţilor comerciale şi a legii IMM-urilor, propunere susţinută şi de către patronatele din domeniu.

Totodată, specialiştii PRO România au atras atenţia asupra faptului că, în primele 5 luni ale anului 2020, cheltuielile făcute din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate au crescut, de la 16,5 miliarde în primele 5 luni ale anului trecut, la 19,4 miliarde în primele luni ale acestui an. Aceştia au precizat că este firesc ca guvernul să cheltuie mai mulţi bani în domeniul medical în perioada de pandemie, însă este necesar să fie identificate măsurile care pot să reducă costurile şi risipa, mai ales ca ne aflam într-o perioadă în care deficitul la fondul de sănătate a crescut de la 1,3 miliarde anul trecut la 3,6 miliarde anul acesta, iar cel la bugetul general consolidat a ajuns deja la 3,59% din PIB după doar 5 luni.

Membrii Consiliului de Strategii Guvernamentale al PRO România au propus mai multe soluţii pentru o gestionare mai eficientă a fondurilor din sănătate. Printre recomandări se află implementarea unui management mai performant în spitale, utilizarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor în domeniul asistenţei medicale pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijiri medicale, asigurarea unor tratamente de calitate, evitarea cheltuielilor publice inutile, cât şi reglementări mai clare pentru derularea programului naţional de vaccinare a populaţiei, ca instrument principal de prevenire a bolilor şi una dintre măsurile cele mai eficiente, şi din punct de vedere al costurilor, în materie de sănătate publică.

13.07.2020
Comunicare PRO România