ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, Uncategorized

Iohannis: Este necesar ca Alianța Nord-Atlantică să fie întărită

 

“Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar ca Alianța să fie întărită în continuare. România, ca aliat responsabil, va face tot ce-i stă în putință în acest scop”, a spus șeful statului la Adunarea Parlamentară a NATO care se desfășoară la Parlament.

,,NATO nu este o alianță puternică doar prin măsurile de apărare colectivă, ci prin valorile sale. Dacă aceste valori sunt bine apărate, aceasta este cea mai valoroasă contribuție la securitatea noastră”, a arătat Iohannis.

„NATO a luat măsuri de consolidare a măsurilor de apărare și descurajare. În condițiile agravării climatului european de securitate, procesul a continuat în 2016 și 2017, cu o serie de decizii istorice de întărire a flancului estic al Alianței. Procesul de implementare a deciziilor continuă, iar statele membre trebuie să respecte angajamentele, inclusiv în alocarea resurselor dedicate Apărării”, a spus șeful statului.

El a mai precizat că „România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere, așa cum a demonstrat și până acum.”

„Am devenit un contributor relevant în spațiul euro-atlantic, cât și la nivel internațional. Am alocat 2% din PIB pentru Apărare, pentru cel puțin zece ani. Din acest procentaj, fondurile destinate achizițiilor majore, în 2017, ajung la aproape 40%. În luna august, CSAT a aprobat planul de înzestrare a Armatei, pentru 2017 – 2026. România și-a asumat și implementarea tuturor țintelor agreate în cadrul Alianței”, a mai precizat președintele Klaus Iohannis, subliniind că România are un „aport important” în misiunile din Afganistan.

„Suntem al patrulea contrubutor ca număr de militari. Oferim asistență concretă țărilor partenere, atât din vecinătatea estică, cât și sudică. Participăm și la coaliția internațională împotriva ISIS. Toate aceste contribuții sunt o investiție în propria noastră securitate, cât și a păcii internaționale”, a mai afirmat șeful statului.