POLITICĂ

Iohannis: “Prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nu e nici limitativă”

Actualizare. Viorica Dăncilă mulțumește presei, care e invitată să iasă din sală, și anunță că ședința de guvern se va desfășura în continuare în două etape – una consacrată chestiunilor de politică externă și securitate internă și o a doua etapă pe teme economice. Anunțul constituie o invitație voalată adresată președintelui de a părăsi ședința de guvern după prima etapă. Klaus Iohannis precizase însă că potrivit Constituției, șeful statului nu prezidează doar parțial ședințele de guvern.Aflăm ce se întîmplă în orele viitoare.

Preşedintele a participat la şedinţa de guvern de la ora 15 de astăzi. Preşedintele a deschis şedinţa şi a făcut câteva precizări legat de prezenţa sa acolo şi a adus argumente legate de faptul că el trebuie să vegheze bunul mers al instituţiilor şi că articolele din Constituţie spun foarte clar că poate participa ori de câte ori consideră necesar.

Prezenţa preşedintelui nu poate fi nici îngrădită, nici limitată, a precizat preşedintele în debutul şedinţei.

Între timp, ordonanța de urgență care introduce noi taxe a fost avizată negativ de Consiliul Economic și Social. Este însă un aviz consultativ. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi adoptat totuși în ședința de guvern.

Viorica Dăncilă a precizat că președintele are atribute în ceea ce privește politica externă. Menționează „proiectul major” pentru țară, după aderarea la UE și NATO, care e preluarea președinției Consiliului UE.

Viorica Dăncilă anunță că în ședința de guvern va fi adoptată o Ordonanță de Urgență. Precizează apoi că se referă la măsuri în domeniul sănătății, în special legate de vaccinare și de creșterea cu indicele de inflație a asigurărilor medicale, ceea ce înseamnă 80 de milioane de lei.