ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, OPINII

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Problema majoră a bugetului este în zona de cheltuieli.

Avem deja o dinamică mult mai mare a cheltuielilor pe asistenţă socială în T1 şi urmează să se majoreze pensiile, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

La cheltuielile de asistenţă socială creşterea la trei luni este de 11,8%, faţă de nivelul bugetat pe anul acesta de doar 5,8%, iar problema majoră a bugetului este mai degrabă în zona de cheltuieli, în condiţiile în care în bugetul pentru anul acesta a fost bugetată o creştere de 11,6%, iar în primele trei luni România are deja o creştere a cheltuielilor totale de 22%.

De aceea există şi deficit bugetar, în timp ce anul trecut aveam excedent, a mai spus  Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul emsiunii de business ZF Live.

Preşedintele Consiliului Fiscal atrage atenţia că un deficit bugetar de 3% nu ar trebui privit ca o reţetă magică de către oamenii politici: „Deficitul bugetar a ajuns deja la 3% din PIB. În mintea politicianului român, 3% din PIB e reţeta magică, adică e un deficit pe care noi ar trebui să-l ţintim an de an, ceea ce este o filozofie complet greşită. Suntem în plin boom economic şi nu ar trebui să avem deficite atât de mari. 3% este deficitul maxim pe care UE îl permite, însă atenţie, pe toată durata unui ciclu economic. Noi facem acest deficit când ne este cel mai bine, când economia creşte foarte rapid. Cât va fi deficitul atunci când economia nu va mai fi, în mod inevitabil, într-o fază atât de bună şi vom avea o creştere economică mai mică sau Doamne fereşte chiar o recesiune, o scădere economică? Evident că deficitele vor exploda”.

„La cheltuielile de asistenţă socială creşterea la trei luni este de 11,8%, faţă de un buget făcut pe anul acesta de doar 5,8%. De la 1 iulie va intra în vigoare şi creşterea pensiilor de 10%. Practic, noi avem deja o dinamică mult mai mare în primele trei luni a cheltuielilor pe asistenţă socială mult mai mare faţă de anul trecut, în condiţiile în care creş­te­rea pensiilor nu a intrat încă în vigoare.“