ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

IPJ Bistrița-Năsăud: ,,Conduceţi prudent şi respectaţi regulile de circulaţie!”

15 permise de conducere reţinute de poliţiştii bistriţeni. La nivelul judeţului au fost aplicate peste 180 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri la regimul rutier.

Ieri, 8 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au acţionat pe DN 17, pentru reducerea riscului rutier pe raza ambelor judeţe.

Acţiunea a vizat prevenirea accidentelor de circulaţie şi combaterea excesului de viteză pe drumul naţional 17, care face legătura între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost constatate şi aplicate peste 180 de sancţiuni contravenţionale conform OUG 195/2002 – privind circulaţia pe drumurile publice, în valoare totală de peste 52 000 lei, din care aproximativ 30 pentru viteză.

Viteza maximă înregistrată la data de 8 ianuarie a.c., pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud a fost de 114 km/h.

Faţă de 15 conducători auto a fost luată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. De asemenea, au fost retrase 5 certificate de înmatriculare pentru diverse nereguli.

Conduceţi prudent şi respectaţi regulile de circulaţie!

Vă reamintim că nerespectarea regimului legal de viteză reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze generatoare de accidente rutiere în România.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă admisă prin localităţi este de 50 km/h, iar pe unele porţiuni 70 km/h. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranţa rutieră, atunci când se circulă în condiţii meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).

Totodată, se aplică sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

*** La data de 8 ianuarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Beclean au depistat în trafic un bărbat, de 46 ani, din Nuşeni, în timp ce conducea un moped pe direcţia de deplasare Matei – Corvineşti, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.