EDUCAŢIE/CULTURĂ

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a încetat din viață

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen a încetat din viață la Institutul ,,Matei Balș” din capitală, în noaptea de marți spre miercuri. Acesta fusese adus de la Suceava la București cu un elicopter în data de 20 aprilie 2020, după ce s-a infectat cu coronavirus.Astăzi, conform prevederilor în vigoare, înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, din județul Suceava. Deși își pregătise, prin testament, un alt fel de înmormântare, ÎPS Pimen va avea parte de o înmormântare simplă, în condițiile actualei pandemii.

Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt.Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de <Chopin>, Balada lui <Ciprian Porumbescu>, ceva din <Rapsodia> lui George Enescu și un bucium… Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești!

Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”. (Declaratie testament, oferita in ultimul interviu de catre IPS Pimen pt Monitorul de Suceava și preluată de pe pagina de Facebook a realizatorului TV-George Grigoriu).

Sursă foto: Digi24