ACTUALITATE

Iranul a spânzurat cadavrul unei femei care a murit aşteptându-şi rândul la execuţie

Autorităţile din Iran au spânzurat o femeie care a murit în timp ce-şi aştepta execuţia, potrivit avocatei acesteia. Femeia, mama unui copil de doi ani, fusese condamnată la moarte pentru uciderea soţului său.

Omid Moradi, avocata  femeii, spune că aceasta şi-a omorât în legitimă apărare soţul abuziv, un oficial din cadrul Ministerului de Informaţii. Acesta ar fi fost violent atât cu ea, cât şi cu fetiţa lor. Femeia şi-a ucis soţul după ce acesta a încercat să o violeze.

Zahra Ismaili, 26 de ani, a suferit un infarct în timp ce-şi aştepta rândul la execuţie, fiind obligată să asiste la spânzurarea a 16 deţinuţi, la închisoarea Rajai Shahr, la vest de Teheran.   Avocata sa a descris incidentul pe contul său de Facebook – şi anume că autorităţile au spânzurat corpul fără suflare al femeii pentru a-i da satisfacţie soacrei sale conform sistemului de justiţie islamică – de altfel, aceasta a fost şi cea care a tras scaunul de sub cadavru.

Image

„Certificatul său de deces stipulează atacul de cord drept cauză a morţii după ce, ieri (săptămâna trecută-n.red), 16 bărbaţi au fost spânzuarţi sub privirile sale. Inima Zahrei s-a oprit înainte să fie dusă la eşafod.   Au spînzurat corpul său fără viaţă, iar mama victimei a fost cea care a răsturnat scaunul de sub picioarele ei pentru a avea prilejul de a-şi vedea nora atârnând în laţ chiar şi pentru câteva secunde”, a scris avocata.

Potrivit unei organizaţii iraniene pentru drepturile omului, Human Rights Monitor (HRM), în ultimele săptămâni trei deţinute condamnate la moarte au fost executate la închisori din Ardabil, Sanandaj şi Karaj.

Din 2013, de la preluarea mandatului de către preşedintele Hassan Rouhani, au fost executate 114 femei.