OPINII

Istoria o fac eroii. Ceilalți o comentează

Autor: Mihai Neamţu

În 1989, românii au pus capăt dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Cum? Prin jertfă. Nu oportuniștii sau nomenclaturiştii au ieșit în stradă, ci tinerii frumoși și liberi. La Timişoara, Lugoj, Arad, Sibiu, Braşov, București sau Cluj, zeci de mii de piepturi au strigat: „Jos comunismul!” Cine erau protestatarii de atunci? O minoritate curajoasă. Între timp, mulți au părăsit țara, scârbiți de tropăiala rinocerilor reîntorși pe plantație.

O gașcă de nevrednici ne-au aruncat patria în mlaștina mediocrităţii. O golesc de oameni talentați și sclipitori. O storc de resurse. Îi pustiesc viitorul și îi înveninează sufletul.

Cei mai mulți români au ieşit din sărăcie prin vama Borș, Nădlac sau Otopeni. Unde s-au realizat? Departe de mormintele strămoșilor. Prețul? Milioane de români vârstnici visează înlăcrimați la un Crăciun petrecut în familie. Își doresc să-și vadă copiii și nepoții, să știe că nu-i doar masa bogată, ci și veselie-n casă…Încă mai cred că țara noastră nu-i o cauză pierdută. De ce? Pentru c-am întâlnit pretutindeni oameni gospodari. Românii care se trezesc dimineața devreme și se culcă seara târziu ignoră propaganda televizată şi își suflecă mâinile pentru a schimba o școală, o stradă, un oraș, o comunitate. N-au pensii speciale și nu caută fenta ori scurtătura. Îi găsiți oriunde, însă nu printre profitori. 

Da, mai avem compatrioți care n-au uitat isprăvile dorobanților din 1878 sau curajul țăranilor din 1917, când armata Regelui a redat poporului încrederea în victorie. 

Mai avem încă oameni demni de istoria înaintașilor. Ei nu cerşesc privilegii, ci îşi câştigă singuri pâinea. Îi veți găsi oriunde, dar nu în aristocrația bugetară a tăietorilor de frunze. Valorile lor? Respectul și onoarea, dreptatea și frăția. 

Românii liberi și puternici n-au dezertat. Niciodată.

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Predominant însorit
Predominant însorit
-7°C
Vânt: 0 km/h NE