POLITICĂ

Iuliu Winkler (UDMR): Generaţiile următoare au dreptul la o natură înfloritoare şi un pământ sănătos

Avem nevoie de conştientizare, de gândire ecologică, de eforturi asumate la nivelul comunităţii, dar şi individual pentru a putea transforma, în Transilvania, provocările legate de climă şi de mediu în oportunităţi şi pentru a avea o dezvoltare sustenabilă aşa cum propune Pactul ecologic european, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul conferinţei organizate, vineri, la Deva, de Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România (AAMR).

Deputatul european consideră că Pactul ecologic european – Green Deal – reprezintă startul unor mari schimbări care se vor petrece în secolul 21 şi care vor transpune în cotidian principiile sustenabilităţii atât în societate în ansamblul ei, dar şi în economie.

“Propunerea Comisiei Europene conţine multe elemente importante, printre care amintesc doar economia sustenabilă, eficienţa energetică, combaterea schimbărilor climatice în domeniul agriculturii şi al transportului, dar, după părerea mea, lipseşte referirea la un element cheie, şi anume educaţia. Doar prin educaţie putem să devenim mai conştienţi şi putem schimba mentalităţi (…) Nici la nivel european şi nici acasă, în Transilvania, nu putem implementa cu succes politici fără sprijinul cetăţenilor, fără ca ei să înţeleagă şi să susţină obiectivele acestora. Dacă scopul nostru este ca maghiarii din România să prospere acasă, să-şi clădească un viitor pe meleagurile natale, este nevoie de conştientizare, de gândire ecologică, de eforturi asumate la nivelul comunităţii, dar şi la nivel individual. Nu numai nepoţii noştri, ci şi generaţiile ce le vor urma au dreptul la aer proaspăt, la apă curată, la o natură înfloritoare şi la un pământ sănătos”, a precizat Iuliu Winkler.

Deputatul european a arătat că Pactul verde generează deja polemici aprinse în Europa, iar UDMR doreşte să-şi asume un rol activ în dezbaterile legate de transformarea ecologică. “Trebuie să lansăm atât la Bruxelles, cât şi în Transilvania un dialog social care să aibă ca obiectiv asumarea ca practică generală, de către membrii comunităţii noastre, a principiilor care stau la baza dezvoltării durabile. Transformarea porneşte în acest deceniu, iar schimbările trebuie planificate astfel încât membrii vulnerabili ai comunităţii să fie susţinuţi”, a afirmat Winkler, care a amintit că, de altfel, acesta este şi cel mai important rol al Mecanismului pentru o tranziţie justă care se doreşte a fi implementat la nivelul UE.

Europarlamentarul UDMR a mai vorbit despre bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, reiterând faptul că, în Parlamentul European, Grupul PPE urmăreşte realizarea unei coaliţii solide în favoarea finanţării consistente a Politicii Agricole Comune (PAC) şi a celei de coeziune.

La rândul său, V. Nemeth Zsolt, reprezentantul guvernului ungar, a prezentat sistemul valorilor naţionale, cunoscute sub numele Hungarikum, vorbind despre importanţa valorilor ce ajută la formarea identităţii locale. Deputatul Csaba Sebestyen, preşedintele AAMR, a vorbit despre subvenţiile agricole şi despre modificările prevăzute pentru PAC după 2021.
La conferinţa organizată la Deva au participat consilieri agricoli care activează în cadrul reţelei susţinute şi coordonate de AAMR.