Jean-Claude Junker: Sunt mândru că am participat la un moment crucial – aderarea României la UE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a declarat joi, în plenul reunit al Parlamentului de la București, că este mândru că a participat la un „moment crucial” pentru viața Uniunii – aderarea României la UE.

„Sunt foarte fericit să mă întorc la București, știu că uneori pare un clișeu să spun aceasta, ultima oară am venit aici în 2003, este o adevărată onoare să pot să vorbesc astăzi în Parlamentul în care reprezentați poporul român, un popor curajos angajat, pe care îl iubesc de atâta timp. Anul acesta sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE și îmi amintesc cu emoție de 1 ianuarie 2007, dată istorică la care România a intrat în cercul națiunilor europene, reconciliate între ele. Cu acea ocazie ne-am unit”, a afirmat oficialul european.

„V-am însoțit ca prim-ministru luxemburghez pe acest drum al aderării, nu într-un mod paternal, ci ca un frate. I-am cunoscut președinții, și prim-miniștrii din România democratică. (…) O coincidență fericită a făcut ca, în decembrie 1997, într-un Consiliu al UE, am decis cu privire la aderarea de mai târziu a României. (…) E mai mult decât o întâmplare, e un simbol puternic, o relație strânsă care s-a născut între România — Luxemburg și europeni, e vorba despre relații de inimă, care țin de sentimente, de căldură umană. (…) Nu trebuie crezută propaganda germană care spune că de fapt primii veniți în Transilvania erau saxoni. Nu, sunt luxemburghezi de fapt. Deci un prieten fidel care vi se adresează astăzi fără a vă ascunde admirația pe care v-o poartă”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.