Judecătorul Cristi Danileț: Raportul Comisiei de la Veneția e foarte dur

Comisia de la Veneția critică deciziile luate de Parlament prin aprobarea legilor justiției.

Experții Comisiei solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor Justiției, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete.

Judecătorul Cristi Danileț e de părere că situația putea fi evitată. El consideră raportul foarte aspru la adresa României.

„Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia este chiar nesperat de dur. El arată că parlamentari, ministrul justiției și judecători ai CCR s-au înșelat. Am fi evitat asta dacă nu s-ar fi legiferat la foc automat și s-ar fi întrebat mai întâi Comisia de la Veneția, așa cum recomanda Raportul MCV, dar a refuzat CCR, s-ar fi evitat o situație ciudată în care suntem acum.
Procedural, modificarile la Legea 304 privind organizarea judiciară nu mai pot fi remediate, ci: fie Președintele statului va refuza promulgarea, ceea ce ar fi inedit; fie imediat după promulgare se se modifică legea prin OUG.
Modificările la legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor pot fi reatacate de Președintele statului.
Între timp, modificările la Legea 317 privind CSM si 303 privind statutul magistraților vor fi dezbatute in CCR peste cateva zile, pe 17 si 19 iulie la sesizarea partidelor de opoziție. Cu acea ocazie CCR: fie va ține seama de recomandările din raportul preliminar, că doar nu degeaba a fost dat publicității; fie va amâna luarea unor decizii până va fi publicat raportul in varianta finală”, scrie Danileț.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.