Judecatorul Danilet: Toader a dovedit ca nu stie lucruri simple despre cariera magistratilor

Ministrul Justitiei a dovedit ca nu stie lucruri simple despre cariera magistratilor, afirma judecatorul Cristi Danilet, dupa precizarile facute miercuri de Tudorel Toader cu privire la numirea procurorului general, Augustin Lazar.

„Azi ar fi trebuit ca ministrul Justitiei sa publice „rezolutia de clasare” data – chipurile – de Augustin Lazar cu privire la Presedintele Statului. Nu a facut-o. Si daca ar exista, nu ar fi nicio problema.

In schimb ne-am trezut cu un fel de comunicat de presa din care deducem ca la Ministerul Justitiei este un haos. Eu ii cunosc pe colegii din staff, am lucrat cu ei, si nu ma indoiesc de profesionalismul lor. Dar constat ca ministrul justitiei nu stie lucruri relativ simple despre cariera magistratilor”, scrie Cristi Danilet pe Facebook.

Astfel, referitor la una dintre acuzatiile lui Toader, judecatorul spune ca „magistratii nu pot face ei personal dovada calificativelor lor. Ele se afla la mapa profesionala, nu la noi acasa. Cand ne inscriem la vreun concurs, comisia de organizare verifica calificativul si face o nota in acest sens, nota care se depune la organul care ne examineaza candidatura”.

„Regulamentul adoptat de CSM cu privire la numirea in functia de PG nu stabileste proceduri pentru minister sau ce acte se depun la ministrul justitiei (modul in care MJ selecteaza un candidat este total necunoscut magistratilor, ministrul putand alege omul dupa inaltime sau culoarea ochilor, ori dupa numarul de plecaciuni) . Ci stabileste procesul de examinare care se desfasoara in fata CSM si actele care trebuie depuse de candidat la aceasta institutie, singura ce are grija de cariera fiecarui magistrat (proiect de management, lucrari intocmite, diplome detinute) „, subliniaza judecatorul.

Cristi Danilet mai afirma ca daca „Augustin Lazar a fost evaluat ultima data in 2017 ca procuror, rezulta ca anterior fusese evaluat in 2014. Nu ma indoiesc ca obtinuse calificativul FB”.

Judecatorul subliniaza ca, in cazul in care Toader are dubii cu privire la legalitatea numirii lui Lazar in functia de procuror general, el ar fi trebuit sa ceara anularea numirii sale, nu revocarea.

„Daca ministrul Justitiei are dubii cu privire la legalitatea numirii domnului Lazar ca PG, atunci el trebuie sa ceara anularea numirii sale, nicidecum revocarea din functie. Aceasta diferenta este invatata in anul intai la Drept”, afirma Cristi Danilet.

„Cat despre ultima fraza cum ca „daca CSM apreciaza ca sunt intrunite conditiile legale pentru a face publice documentele transmise, imi exprim acordul in acest sens” venind din partea MJ, raman stupefiat: adica MJ nu poate stabilit daca e legal sa publice acte privind un magistrat? Uau!!”, conchide Cristi Danilet.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.