DIN TRANSILVANIA

Județul Bistrița-Năsăud are de astăzi una dintre cele mai moderne Secții de Terapie Intensivă din România

3 milioane de euro au fost investiți în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Bistrița-Năsăud.

Suprafața secției a crescut de la 284 mp la 710 mp, iar în executarea lucrarilor au fost utilizate materiale bactericide, garantate pe întreaga durată a construcției.

La inaugurarea investiției a participat și ministrul sănătății, Sorina Pintea, care s-a declarat foarte mulțumită:

“Am participat, astăzi, la inaugurarea secție de Terapie Intensivă și a Centrului de Transfuzii din Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud, după ce acestea au fost complet modernizate, reabilitare, extinse și dotate cu echipamente medicale de ultimă generație din fonduri alocate de Ministerul Sănătății.

În ultimii 2 ani, Ministerul Sănătății a alocat 12 milioane de lei unității sanitare pentru reabilitarea, extinderea si dotarea sectiei de ATI si a UTS.
În secția de ATI​ au fost create spații componente ale serviciului, respectiv nuclee de ingrijire: postul de supraveghere (directă şi/sau monitorizată), cameră de lucru pentru asistente, cuplată cu statia centrala de monitorizare și semnalizare, cabinete pentru medici anesteziști, sală de mici intervenții si tratamente speciale, spații de depozitare, spațiu sanitar pentru prelucrarea şi igienizarea obiectelor de inventar, cu boxă pentru colectarea obiectelor murdare (rufe, deșeuri), vestiar-filtru pentru personalul medical, prevăzut cu grup sanitar și duș, filtru de acces pentru pacienți și materiale, cuplat cu un spaţiu (vestiar) pentru echiparea în vestimentație de protecție a persoanelor străine serviciului (aparținători sau alt personal medical decât al secției).

De asemenea, suprafața secție a fost extinsă de la 284 mp la 710 mp.

În executarea lucrărilor au fost utilizate materiale bactericide, garantate pe întreaga durată de viață a construcției, având o activitate bactericidă de 5 ori mai mare, ceea ce inseamnă de 100.000 de ori mai puține bacterii.

Dotarea secției s-a făcut cu aparatura medicală de cea mai înaltă performanță, lista echipamentelor, respectiv paturi speciale pentru ATI, ventilatoare respiratorii – la fiecare pat, monitoare pentru functii vitale – la fiecare pat, seringi automate – la fiecare pat, infuzomate – la fiecare pat, rampe pentru distributia fluidelor medicale – la fiecare pat, cărucior de resuscitare, defibrilator cu peace maker extern, ecograf, echipament pentru epurare extrarenala, sistem de încălzire a soluțiilor perfuzate, sistem încălzire pacient, EKG portabil, brancard transport cu butelie de oxigen, ventilator transport, monitor transport, aparat de măsurare a gazelor sanguine, aparat de măsurare a coagularii, lift mobil pentru ridicare și transport pacient.

Urmare a acestei investiții, Comisia de acreditare a propus creșterea gradului secției de terapiei intensivă la gradul I.

Anul acesta am avut la dispoziție un buget istoric pe care l-am alocat spitalelor pentru dotare cu aparatură medicală. Din această toamnă începem să vedem materializate aceste investiții. Sectia pe care am vazut-o astazi este una dintre cele mai moderne din Europa”, a menționat ministrul sănătății.

Dotarea sectiei s-a facut cu aparatura medicala de cea mai inalta performanta și anume:
-paturi de ATI
-ventilatoare respiratorii – la fiecare pat
-monitoare functii vitale – la fiecare pat
-seringi automate – la fiecare pat
-infuzomate – la fiecare pat
-rampe pentru distributia fluidelor medicale – la fiecare pat
-carucior de resuscitare
-defibrilator cu peace maker extern
-ecograf
-echipament pentru epurare extrarenala
-sistem de incalzire a solutiilor perfuzate
-sistem incalzire pacient
-EKG portabil
-brancard transport cu butelie de oxigen
-ventilator transport
-monitor transport
-aparat masurare a gazelor sanguine
-aparat masurate a coagularii
-lift mobil pentru ridicare si transport pacient.