DIN TRANSILVANIA

Județul Cluj are cea mai ridicată rată de infectare cu coronavirus din țară

104 oameni au murit în România, de luni până marți, din cauza COVID-19. Este cel mai dramatic bilanţ de la declanşarea epidemiei. La ATI, peste 800 de pacienţi au nevoie de tratament special. Preşedintele Klaus Iohannis a evaluat situaţia resurselor din spitale cu specialişti recunoscuţi de terapie intensivă şi a anunţat că se va extinde capacitatea în secţiile ATI. Românilor le-a transmis să se implice în acest efort naţional de a salva cât mai multe vieţi.

Rata de infectare în județul Cluj a ajuns la 3,71 la mia de locuitori. Este în acest moment cea mai ridicată din toată țara. Autoritățile locale spun că numărul mare de infectări e rezultatul testării intensive.

Specialiștii cred însă că aplicarea anumitor măsuri restrictive a cam întârziat. 264 de persoane au fost confirmate cu COVID doar în ultimele 24 de ore.

Încă 6 localități din județul Cluj au depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori și au intrat în scenariul roșu, pe lângă cele care aveau deja un număr mare de îmbolnăviri.

Se vor impune noi restricții în următoarele 14 zile în orașul Huedin și în comunele Apahida, Baciu, Borșa, Chinteni și Jichișu de Jos. Masca devine obligatorie, iar școlile trec în sistemul online.

Alba, Harghita, Timiș, Sălaj și Capitala sunt și ele pe harta roșie – au depășit 3 cazuri de infectare la mia de locuitori.

În București s-au înregistrat 623 de noi îmbolnăviri, iar în toată țara sunt 4.724 de persoane infectate doar în ultimele 24 de ore.

Autorităţile fac din nou un apel către cetățeni, pe care îi roagă să respecte măsurile de protecție. E tot ce putem face până vom avea la dispoziție un vaccin.

Până acum, în România s-au infectat cu noul coronavirus puțin peste 217.000 de oameni. Peste 155.000 s-au vindecat.