POLITICĂ

Kelemen Hunor la Congresul PPE de la Helsinki : Vrem o Europă puternică şi o comunitate maghiară dezvoltată

Într-o competiţie globală este nevoie de o Uniune puternică, deoarece statele membre pot avea succes doar împreună – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Congresul PPE de la Helsinki.

“Congresul PPE este un moment excelent pentru a vorbi despre pregătirile pentru alegerile europarlamentare, dar şi pentru a stabili detalii importante despre reformele care vor marca direcţia de urmat pentru formaţiunea politică european” – a arătat liderul Uniunii.

Continentul se confruntă cu probleme, iar dacă nu va găsi răspunsurile corecte pentru acestea, atunci, cu siguranţă, va înregistra un eşec în competiţia cu Statele Unite ale Americii, Rusia şi China – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR susţine că o corecţie este întotdeauna necesară, iar Uniunea Europeană trebuie regândită şi consolidată, pentru ca cetăţenii să se simtă mai aproape şi în siguranţă – a declarat preşedintele UDMR.

O miză cel puţin la fel de importantă pentru Congresul PPE este cine va fi candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene. UDMR sprijină candidatura lui Manfred Weber, dar asta nu înseamnă că viziunea celuilalt candidat, Alexander Stubb, privind minorităţile naţionale autohtone, nu este convingătoare. UDMR a avut miercuri o întâlnire bilaterală cu Stubb, la cererea acestuia. Credem însă că Manfred Weber este politicianul care reprezintă orientarea de centru a Partidului Popular European şi este capabil să unească toate organizaţiile şi partidele membre ale PPE şi are, de asemenea, abilitatea de a coordona reforma Uniunii Europene.

Delegaţia UDMR s-a întâlnit, marţi, cu Dara Murphy, liderul de campanie al PPE. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la Campania pentru alegerile europarlamentare. Reprezentanţii UDMR au precizat că, în următoarele 27 de săptămâni, vor informa comunitatea maghiară despre importanţa şi avantajele Uniunii Europene, dar şi în legătură cu problemele cu care se confruntă în acest moment forul comunitar şi soluţiile care trebuie găsite la acestea. Cele două părţi şi-au exprimat convingerea că, printr-o campanie electorală puternică, PPE va rămâne şi în următorul mandat cea mai puternică formaţiune a PE.

Delegaţia Uniunii s-a întâlnit miercuri cu Navracsics Tibor, comisarul european pentru învăţământ, cultură, tineret şi sport, cu care a analizat situaţia învăţământului maghiar din România.

Joi urmează o întâlnire cu Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală. O parte importantă a comunităţii maghiare din Transilvania trăieşte în zonele rurale, iar subvenţiile agricole au însemnat o suplimentare substanţială a veniturilor, care, în opinia preşedintelui Kelemen Hunor, ar trebui să mai crească. De asemenea, reprezentanţii UDMR au atras atenţia asupra faptului că alinierea mediului rural la standardele europene şi modernizarea agriculturii sunt priorităţi esenţiale pentru maghiarii din România – a subliniat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

*** Comisar european: Un grup de experţi europeni ar putea evalua provocările educaţiei în limba maternă din UE

“Fiecare elev din Europa trebuie să cunoască cel puţin două limbi, acest fapt reprezintă o prioritate pentru CE”, a arătat comisarul european Navracsics Tibor la o întrevedere cu delegaţia UDMR desfăşurată la Helsinki. Comisarul responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport a subliniat că acest obiectiv al CE vizează şi limbile minoritare, nu doar cele oficiale ale UE.

Membrii delegaţiei UDMR, din care fac parte preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, vicepreşedintele executiv, Hegedus Csilla, şi preşedintele organizaţiei-umbrelă a minorităţilor naţionale din Europa – FUEN, Vincze Lóránt, au salutat acest obiectiv al CE şi eforturile Comisiei depuse în acest sens şi au oferit informaţii comisarului european cu privire la situaţia educaţiei în limba maternă din România.

La întrevedere s-a menţionat că trebuie create condiţiile adecvate şi cadrul legislativ necesar pentru ca elevii să poată învăţa în limba lor maternă şi să poată folosi limbile minoritare şi regionale studiate atât în şcoală cât şi în afara ei.

Membrii delegaţiei Uniunii i-au cerut lui Navracsics ca atunci când se conturează priorităţile CE privind diversitatea lingvistică, pe lângă sublinierea importanţei limbilor oficiale ale UE, să susţină şi includerea limbilor minorităţilor naţionale în lista obiectivelor Comisiei.

Comisarul european a anunţat că va fi examinată posibilitatea formării unui grup de experţi internaţionali în vederea evaluării provocărilor educaţiei în limba maternă şi a situaţiei drepturilor lingvistice din Uniunea Europeană.

Delegaţia UDMR participă la Helsinki la Congresul PPE.

*** Interesul fermierilor maghiari din Transilvania este agricultura sustenabilă – Un document al Congresului privind Europa sustenabilă adoptat de Partidul Popular European

La Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Helsinki, delegaţii UDMR au votat pentru adoptarea documentului intitulat Europa sustenabilă, care abordează problema agriculturii ca unul dintre pilonii principali ai dezvoltării durabile.

Documentul adoptat astăzi evidenţiază importanţa reformării Politicii Agricole Comune – a declarat europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler. Potrivit PPE, sistemul de subvenţii agricole al Uniunii Europene ar trebui menţinut şi consolidat, deoarece agricultorii europeni trebuie să beneficieze de finanţare adecvată pentru a face faţă provocărilor perioadei următoare. Fără o agricultură modernă, nu se poate vorbi despre securitate alimentară, iar în acest scop, agricultorii ar trebui să fie sprijiniţi în continuare.

“Politica agricolă este o prioritate pentru UDMR, deoarece consideră importantă sustenabilitatea. De asemenea, dorim să lăsăm un mediu sănătos generaţiilor următoare, nepoţilor noştri, iar cel mai probabil acest obiectiv poate fi atins dacă în centrul politicii de ajutorare se află fermele mici şi mijlocii, respectiv fermele familiale, spre deosebire de agricultura industrială. Priorităţile UDMR în Politica Agricolă Comună sunt identice cu cele ale Partidului Popular European, prin urmare am susţinut adoptarea documentului Congresului”, a precizat eurodeputatul UDMR. El a mai subliniat faptul că UDMR susţine ferm ideea ca interesele agricultorilor din Transilvania să fie reprezentate şi după 2020.

“În acest scop, trebuie să consolidăm Politica Agricolă Comună, iar în acest context, două sunt capitolele importante pentru comunitatea noastră: subvenţiile pe suprafaţă, care permit plăţile directe, şi dezvoltarea rurală. Vom găsi aliaţi în Partidul Popular European pentru a ne atinge obiectivele”, a subliniat Iuliu Winkler.

La cel de-al 25-lea Congres al Partidului Popular European din Helsinki vor fi adoptate patru documente care vor sta la baza Programului electoral al PPE pentru alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Una dintre cele patru rezoluţii, Europa sustenabilă, este cea adoptată miercuri după-amiază.