ACTUALITATE

Klaaus Iohannis la Cluj-Napoca: ”Le spun tinerilor să meargă cu pieptul înainte, în societate, în carieră”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent astăzi, 23 mai 2019, la Cluj-Napoca, unde şi-a lansat volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Preşedintele le-a vorbit celor prezenţi de importanţa votului de duminică, despre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi a făcut câteva precizări legat de politica internă a ţării.

Delcaraţiile preşedintelui:

“Daţi-mi voie prima dată să salut publicul şi să vă mulţumesc pentru călduroasa primire pe care mi-aţi făcut-o! Ştiţi, mă simt aşa de bine că m-am întors aici, în Cluj, că i-am invitat pe colegii mei, pe domnul primar general, pe domnul preşedinte de la judeţ, şi toţi cei care m-au însoţit să facem o poză la Universitate. Şi, cu această ocazie, sigur, ne-am amintit de cum a fost şi mai demult şi mai recent. Eu revin de fiecare dată cu foarte mare plăcere aici, în Cluj, şi credeţi-mă că nu numai, un pic totuşi, nu numai din motive de nostalgie. Mie îmi place atmosfera Clujului. Clujul este un oraş foarte dinamic. Şi alte oraşe un dinamism al lor, unele oraşe din motive de universitate, altele din motive economice, altele au creat un dinamism cultural, dar Clujul le are pe toate şi este senzaţional. Vă felicit pe toţi!

Iar o parte din dinamism vine şi din Europa, cel puţin aşa îmi place să cred. M-aţi întrebat, cred că am înţeles bine, de ce am scris această carte şi explicaţia este cât se poate de simplă. Cum s-a vorbit în ultimii ani, nu mult, dar din ce în ce mai mult, despre Uniunea Europeană şi cum România s-a pregătit să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuţiile au apărut despre Europa până şi la televizor. Şi atunci, încet-încet, oamenii au început să mă întrebe, să se întrebe, cum este cu Uniunea Europeană. Pentru a da răspuns multor întrebări legate de cum funcţionează, de ce funcţionează, ce viitor are şi ce trecut are şi care sunt problemele, că sunt probleme, am scris această carte în care mi-am permis, totuşi, să introduc şi ideile mele despre Uniunea Europeană, nu într-un mod foarte politic şi foarte explicit, ci prin felul în care am abordat anumite teme, am vrut să citească, să înţeleagă cititorul şi o parte din opţiunea mea pentru Uniunea Europeană. Şi ca să o spun chiar de la început, eu sunt pro-european convins şi sunt un pro-european optimist convins!

Multă lume întreabă de ce a apărut din capul locului acest euroscepticism, care este un fenomen între timp îngrijorător de larg răspândit, trebuie să o recunoaştem, de ce au apărut chiar partide nu eurosceptice, eurofobe. Explicaţiile sunt, în principal, două, plus multe alte secundare. Despre prima chestiune tocmai am vorbit, Uniunea Europeană este un proiect de succes, dar uităm să vorbim despre acest succes. Şi îmi face mare plăcere să vorbesc despre acest succes, fiindcă noi, românii, suntem parte din succes. Asta, în paranteză, am spus-o şi o cred, chit că sună ca un slogan: România este Europa şi Europa este România. Şi cea mai bună dovadă este Summitul de la Sibiu, pe care l-am avut acum câteva zile.

Al doilea mare motiv de euroscepticism, cred că aţi ghicit, sunt chiar politicienii. Politicienii care atunci când merg la Bruxelles sunt europeni convinşi şi discută numai despre fonduri europene, despre directive, despre reglementări şi toţi sunt pro. Pe urmă vin acasă şi aici lucrurile nu merg aşa simplu. Cum, la noi, vedem de doi ani jumate un partid catastrofă, numit PSD, cu o guvernare catastrofală. Cineva trebuie să fie vinovat pentru aceste lucruri. Cum să meargă pesedistul să spună ca este incapabil, fiindcă nu au un concept, şi ei lucrează pentru hoţul din vârful partidului. Nu poate să spună aşa ceva, deci căutăm un alt inamic, un alt vinovat. Şi pe rând, vă amintiţi, au găsit tot felul de vinovaţi, dar acum dacă este campanie pentru europarlamentare, evident că pesediştii au găsit că vinovatul principal este Uniunea Europeană. Este jalnic, este jenant, dar arată felul în care Uniunea Europeană este denigrată, deci chiar denigrată, de politicieni naţionali care caută vinovaţi pentru propriile eşecuri. Şi aşa, din păcate, nu se întâmplă numai la noi, noi suntem bătuţi cu PSD. Sper că duminică seara lucrurile se vor vedea altfel. Dar şi alţii, cum a scris unul foarte bine, şi alţii au faliţii lor. Deci noi cu faliţii noştri, ei cu faliţii lor. Partidele eurosceptice şi eurofobe au apărut peste tot în Europa, în fond este o formă ordinară de populism fiindcă aceşti politicieni au văzut că există între europeni o temere, o oarecare temere de ceea ce va veni, o oarecare nemulţumire faţă de felul cum funcţionează Uniunea. Şi ce s-au gândit? Să vină cu nişte sloganuri anti-europene şi să colecteze aceste nemulţumiri. Aşa au apărut partidele eurosceptice. Cel mai tare rezultat se prevede în Marea Britanie, unde un partid care este, din capul locului, împotriva Europei primeşte cele mai multe voturi, cel puţin conform sondajelor, pentru Parlamentul European. Deci este culmea cum un astfel de partid poate să reprezinte o ţară. Brexit-ul este doar una din marile probleme şi dacă cineva iţi imaginează că povestea s-a terminat cred că nu s-a terminat şi vom vedea cum mergem mai departe.

A doua problema mult vehiculată în crearea acestui val este valul migraţionist pe care l-am avut. Acolo deja s-a indus o temere în rândul europenilor. Una peste alta, dacă scoatem lipsa de comunicare pozitivă şi politicienii naţionali rămân câţiva factori cu care trebuie să ne confruntăm. Nu are rost să căutam şi noi, proeuropenii, scuze la alţii. Noi trebuie să găsim metodele cele mai bune pentru a comunica ceea ce se face, pentru a crea o birocraţie care poate fi înţeleasă şi de cineva care nu are două doctorate în afaceri europene, trebuie să venim cu soluţii pentru competitivitatea Europei, trebuie să venim cu soluţii pentru gestionarea fluxului migratoriu, trebuie să venim cu soluţii pentru protejarea graniţelor externe ale Uniunii, trebuie să găsim soluţii pentru a da Uniunii Europene o voce globală, fiindcă n-o avem, trebuie să venim cu soluţii pentru securitatea internă. Europa a fost bântuită de terorişti. Acum lucrurile sunt oarecum sub control, dar numai împreună putem să rezolvăm aceste chestiuni. Şi abia atunci putem fi în situaţia să întoarcem trendul de creştere a euroscepticismului şi nu este nici o surpriză dacă lucrurile merg prost politicienii trebuie să vină cu soluţii. Abia atunci trendul se inversează.

Ştiţi, în realitate, această poveste că noi suntem o ţara de mâna a doua există doar în capul nostru, în capul europenilor nu prea există, dar unora de la noi le place să se victimizeze şi atunci este facil să spui “pai, noi suntem foarte buni, dar ei nu au înţeles acest lucru”, iar a doua chestiune, cea cu vinovatul de serviciu, dacă am fi, în capul lor, luaţi drept egali cum să mai dăm vina pe ei. Deci lucrurile, în realitate, sunt altfel. România este acceptata în Uniunea Europeană, romanii sunt acceptaţi în Uniunea Europeană. Şi nu doar că sunt acceptaţi ca să fie, deci acceptaţi în sensul acceptaţi de egali în Uniunea Europeană. Şi dacă asta este o noutate pentru cineva atunci îmi face plăcere să o repet: românii contează în Uniunea Europeană, România contează. Problema pe care o aveam acum, sincopa pe care o avem se datorează PSD şi nu mă feresc să spun aceste lucruri.

Uniunea Europeană a fost în forme incipiente de factură economică, dar între timp ea s-a transformat. Uniunea Europeană este mult mai mult decât o zonă economică. Partea de zonă economica se numeşte Piaţa Unică, funcţionează foarte bine şi ne aduce şi nouă avantaje. Dar Uniunea Europeană ca întreg este o uniune care se bazează pe valori şi principii. Noi românii am vrut sa fim în Europa fiindcă acolo ni-i locul şi ştim asta de la 1848, dar dacă vrem să fim acolo, parte din Uniunea Europeană, noi ne-am asumat valorile europene, noi ca şi naţiune ni le-am asumat. Dar avem, din nefericire, o guvernare care nu şi le-a asumat. Şi asta este problema şi aici este sincopa şi trebuie să explicam românilor că dacă de la Bruxelles vin tot felul de atenţionări, avertismente, ele nu se adresează României sau românilor, ele se adresează PSD-ului, care de când a venit la guvernare calcă justiţia în picioare, calcă statul de drept în picioare ca să-şi rezolve ei problemele lor cu justiţia. Şi asta nu se poate.

Deci nu putem să fim parte în Uniunea Europeană bazată pe valorile pe care le numim valori europene, sau euroatlantice, sau valorile democraţiei şi să avem o guvernare care nu numai că în interior nu accepta aceste valori, le calca în picioare. Despre asta vorbim. Şi despre asta vorbim la alegeri. Până ce există această guvernare, România va avea din cauza acestei guvernări, din cauza PSD-ului, o problemă majoră. De aceea umblu în campanie cu referendumului fiindcă vreau votul românilor. Eu vreau votul românilor care vor demonstra că îşi doresc o justiţie dreaptă, că îşi doresc o guvernare bună pentru România, şi îşi doresc să plece PSD.

Altfel nu progresăm. Este simplu ca bună ziua. Este un motiv mare şi lat pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, pentru care România nu a evoluat mai mult, acest motiv se numeşte PSD! Asta e, ne place, nu ne place. Mie nu-mi place!

Eu nu cred că trebuie să ne speriem de tabere politice sau care sunt simpatizante de o parte şi de alta, şi au păreri foarte diferite, de multe ori păreri contrare, nu trebuie să ne speriem că societatea civilă a devenit activă şi oamenii se duc în stradă şi îşi cer drepturile, cum nu trebuie să ne speriem că apar tot felul de idei noi, nu neapărat pozitive, câteodată şi idei negative. Eu cred că ar trebui să ne speriem de altceva. Faptul că nu ducem aceste chestiuni spre o dezbatere de idei, faptul că nu reuşim să dezbatem. Noi reuşim doar să ne certam, or din certat e greu să faci să iasă un lucru bun comun. Pentru asta este nevoie de dezbatere. Dezbaterea poate să fie şi o dezbatere în termeni mai duri. Atât timp cât este o dezbatere care în definitiv îi dă mai multe opţiuni alegătorului este foarte bine. Eu m-aş feri de o societate de timp unificator comunism, unde toţi au fost de aceeaşi părere, toţi au fost mulţumiţi, pentru toţi a fost scris că viitorul este de aur. Doar că nu a fost. Eu încurajez diferitele comunităţi. Însă, ceea ce îmi displace este tenta unor politicieni de a coborî limbajul şi abordarea foarte mult. Una este să ai păreri foarte diferite politice şi să le dezbaţi în contradictoriu şi cu totul altceva este dacă o parte vine şi acuză politic.

Eu acuz PSD politic, fiindcă au ratat guvernarea. Asta este o afirmaţie politică. Şi, din cealaltă parte, vine unul şi spune că Preşedintele este un mut. OK, o fi mut, dar cu aşa ceva nu vii în politică, cu aşa ceva te duci la cancan-uri.

Credeţi-mă, tare mi-ar plăcea să am nişte adversari politici cu care să dezbat, chiar foarte vocal, teme politice. Dar ce să discut cu unii pe care eu îi acuz de proastă guvernare, şi românii tot aşa, şi ei îmi răspund jignindu-mi persoana? Eu pot să trăiesc cu asta, dar de aici nu rezultă acea dezbatere politică productivă”.

Preşedintele a precizat că nu face pronosticuri legat de votul de duminică şi a transmis un îndemn tinerilor de a participa atât la referendum cât şi la europarlamentare.

“De aceea, merg prin ţară şi îi încurajez pe români să voteze şi la europarlamentare, dar şi la referendum. Este important!

Referendumul este clar că îmi va da şi mie un răspuns. Voi şti duminică seara dacă românii au crezut ce le-am spus eu şi ce au spus partidele care îmi susţin acest referendum. Nu toată lumea îl susţine. Unii îl boicotează aşa, pe şest.

M-aş feri de la tot felul de pronosticuri, însă, în realitate, miza la aceste alegeri este una imensă. Şi duminică seara vom şti dacă a câştigat România Europeană sau România anti-europeană. Asta este.

În general, tinerilor le spun lucruri generatoare de optimism, dar acum, cum suntem înaintea unui vot vital pentru România, în afară de optimismul pe care sper că, măcar în parte, am reuşit să îl transmit prin răspunsuri, le-aş mai spune ceva tineri, şi absolvenţilor de universităţi, şi absolvenţilor de liceu care mulţi dintre ei votează prima dată acum.

Viitorul României este unul foarte bun, dacă se implică. Dacă se implică şi nu stau deoparte! Asta înseamnă să meargă, cu pieptul înainte, în societate, în carieră. Şi, pentru asta, trebuie să înţeleagă şi să înţelegem cu toţii că, într-o democraţie, viitorul îl facem noi.

Viitorul îl facem noi, prin cea mai simplă metodă: prin vot! Lumea crede că votul nu contează. Lumea… Mulţi cred că votul nu contează, dar e important să ieşim în stradă după aia.

Nu, e important să ieşim în stradă, să ne spunem părerea, să ne audă politicienii, dar puterea este la cetăţean atunci şi numai atunci când are ştampila în mână!

Şi dacă nu se foloseşte de acest drept, atunci apar astfel de accidente ale democraţiei, cum este actuala guvernare!

Deci, curaj, implicare!”, a încheiat preşedintele