POLITICĂ, ECONOMIC

Klaus Iohannis, a primit vizita ministrului Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării al Regatului Spaniei, doamna Arancha Gonzalez Laya

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o miercuri, 3 februarie a.c., pe doamna Arancha Gonzalez Laya, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o la Bucureşti.

Cei doi interlocutori au evocat nivelul excelent al relaţiei bilaterale, marcat anul acesta de aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat dorinţa consolidării şi diversificării pe mai departe a acestei colaborări, în baza Parteneriatului Strategic care fundamentează relaţia bilaterală. Preşedintele României a arătat că organizarea în acest an a primei reuniuni guvernamentale comune va constitui o oportunitate pentru identificarea de noi domenii de cooperare consolidată.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, cu precădere, necesitatea intensificării cooperării în sfera economică, în special prin creşterea prezenţei investiţionale spaniole în România, într-o măsură care să reflecte nivelul ridicat al dialogului politic şi legăturile puternice dintre cele două ţări.

De asemenea, Preşedintele României a reiterat importanţa numeroasei comunităţi de români stabiliţi în Regatul Spaniei, care a contribuit în mod substanţial la consolidarea legăturilor dintre cele două ţări, salutând, totodată, modul în care autorităţile spaniole au facilitat integrarea diasporei române. La rândul său, doamna ministru Arancha Gonzalez Laya a evidenţiat contribuţia importantă a comunităţii de români la dezvoltarea economiei şi societăţii spaniole.

Cu prilejul întâlnirii, au fost abordate şi o serie de subiecte privind agenda europeană şi cea internaţională, fiind reconfirmate viziunile comune strategice ale României şi Regatului Spaniei asupra unor teme majore de interes comun.

În plan european, cei doi interlocutori au subliniat că implementarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 şi a Planului European de Redresare este esenţială pentru reînscrierea pe o traiectorie de creştere economică solidă şi operaţionalizarea dublei tranziţii, digitală şi climatică. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că acest pachet financiar reprezintă doar o parte a efortului pe care statele membre trebuie să îl facă pentru a construi o Uniune Europeană adaptată secolului XXI, o Uniune rezilientă, verde, digitalizată şi care să conteze tot mai mult ca actor pe plan global.

Din perspectiva a două state aflate la două extremităţi ale continentului, Preşedintele României şi ministrul spaniol al Afacerilor Externe au subliniat faptul că securitatea şi prosperitatea Uniunii Europene sunt legate în mod indisolubil de cea a statelor din vecinătate, atât cea estică, cât şi cea sudică.

În planul securităţii, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat contribuţia Regatului Spaniei la întărirea prezenţei NATO pe Flancul Estic al Alianţei.

De asemenea, Preşedintele României a subliniat că ţara noastră va continua să acţioneze ca un susţinător puternic al parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, care este de o importanţă vitală pentru securitatea şi prosperitatea continentului european.