ACTUALITATE

Klaus Iohannis: Am găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă la Institutul Cantacuzino

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 8 iulie a.c., declaraţii de presă la finalul vizitei la Institutul Cantacuzino.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Am vizitat Institutul Cantacuzino şi sunt impresionat! Am găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi am văzut unele din instalaţii, unele care sunt vitale în această etapă. Ştiţi că aici, la institut, se fac, se prelucrează foarte multe probe în legătură cu noul coronavirus.

Aproape 45.000 de teste au fost prelucrate în ultimele zile, ceea ce este foarte notabil şi acest institut deja joacă un rol extrem de important. Însă în afară de aceste prelucrări de teste, care sunt, după cum mi-au spus cei care lucrează aici, deja, acţiuni de rutină, se face cercetare şi se face, se pregăteşte şi producţie de diferite materiale. Deci, o mişcare pe care o găsesc foarte pozitivă. Vă felicit şi vă îndemn să continuaţi şi la următoarea întâlnire, să îmi prezentaţi deja noutăţile despre care am discutat astăzi.

Acum este evident că trebuie să vorbim, în acest context, şi despre pandemie, despre COVID-19. Din acest punct de vedere, astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus, peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până astăzi. În acest context, trebuie să fac câteva remarci.

În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie şi pot să spun că până acum câteva săptămâni, lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenţă, în care am luat măsuri dure, în care autorităţile au reacţionat rapid, eficient şi am reuşit să ţinem evoluţia sub control.

Este a doua lună, deja, că avem stare de alertă şi lucrurile, din păcate, vedem că nu au evoluat aşa cum ne-am fi dorit cu toţii. Însă, în acest context, revin la ce am mai spus înainte de mai multe ori: răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. A fost o perioadă foarte dificilă şi ar fi foarte, foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obţinut până acum. Măsurile care trebuie luate sunt foarte simple: masca, distanţa şi, evident, spălat pe mâini.

Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii, fiindcă în această perioadă, în loc să fim toţi de aceeaşi parte, politicienii să sprijine Guvernul şi împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată şi din acest punct de vedere, vreau să mă adresez şi politicienilor şi Parlamentului.

Suntem într-o situaţie foarte complicată, este momentul să lăsăm divergenţele politice de o parte şi să ne concentrăm pe soluţii care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea, pentru a reda autorităţilor acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie.

Nu este momentul să disperăm, dar în niciun caz nu este momentul să lăsăm garda jos şi, repet, dragi români, împreună am parcurs relativ bine perioada până acum. Haideţi să facem un efort, să continuăm, nu lăsaţi garda jos, este în joc viaţa voastră şi viaţa celor dragi vouă!

Aici nu vorbim de politică, aici nu vorbim de opţiuni personale, aici vorbim de o boală care din păcate, a rămas încă în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare de azi pe mâine dacă cineva dă o lege sau un act administrativ. Virusul nu ţine cont de graniţe, nu ţine cont de legi, nu ţine cont de diferite abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm conştiinţa noastră.

Dacă respectăm normele care sunt în vigoare, avem o şansă bună să trecem mai departe cu cât mai puţine persoane îmbolnăvite şi, da, cu cât mai puţine persoane decedate din cauza acestei boli. Să nu ne imaginăm că dacă este vară şi plecăm undeva la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi şi la mare, şi la munte, ţine de noi să ne protejăm cât putem de bine. Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideţi să respectăm indicaţiile specialiştilor, haideţi să facem aceste lucruri simple, ca să îngrădim răspândirea virusului, pentru a putea trece cu bine de această perioadă dificilă.