POLITICĂ

Klaus Iohannis anunţă o nouă consultare a Parlamentului, pentru convocarea referendumului pe 26 mai

Preşedintele Klaus Iohannis susţinut astăzi o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, în care acuză PSD că guvernează prin intermediul ordonanţelor de urgenţă şi cere reglementarea acestora pentru a putea fi contestate. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiţie în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că “aşa nu se mai poate”.

“Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei, declanşat încă de când a preluat guvernarea. De data aceasta pesediştii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale”,

Vom avea referendum pe 26 mai. E un lucru cunoscut că guvernarea PSD-istă a eșuat. Mult promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai există nici pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut în sertarele ministerului. Economia suferă.  Această temă trebuie clarificată. Nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți. Sunt multe ordonanțe de urgență. Se întâmplă inclusiv în domenii sensibile. PSD guvernează prin OUG în zona justiției. Acest lucru nu se poate tolera mai departe. E obligatorie reglementarea folosirii acestor OUG, e clar că trebuie introduse posibilități de contestare a OUG la CCR.

Acea consultare inițială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, e doar o parte a problemei. Am decis să fac o nouă consultare a Parlamentului, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, care îl face mai eficient și mai puternic. Avertizez Guvernul să nu emită OUG în domenii ca justiție și politică penală până când nu cunoaștem voința suverană a românilor. Este prima declarație de presă pe care o face președintele Klaus Iohannis, de la anunțul referendumului pe justiție, săptămâna trecută”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că a avut consultări la Palatul Cotroceni cu societatea civilă și că în perioada următoare va decide care va fi întrebarea de la referendum.