ACTUALITATE

Klaus Iohannis: ,,Autorii violenţelor să fie pedepsiţi! Agresivitatea jandarmilor, nejustificată!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, punctând că cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi.

,,Violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. (…) Cei vinovaţi trebuie identificaţi trebuie rapid şi pedepsiţi”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ,,atitudinea civică a fost grav pedepsită cu gaze lacrimogene”, referindu-se la incidentele violente de la mitingul de vineri seară din Bucureşti, când peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenţia în forţă a jandarmeriei.

,,E impresionantă mobilizarea oamenilor din ţară şi din afara graniţelor, care nu au fost plătiţi, au venit din proprie iniţiativă, au venit revoltaţi de atacurile la adresa statului de drept.

,,Românii ştiu să fie civilizaţi, activi şi corecţi”, a spus preşedintele.

El a afirmat că îşi menţine declaraţia din noaptea incidentelor, potrivit căreia jandarmeria a acţionat disproporţionat împotriva unor protestatari paşnici, ,,cu excepţia unor instigatori”.

,,Atacarea femeilor, copiilor şi jurnaliştilor de către jandarmi sunt inacceptabile”, a spus el.

Klaus Iohannis a spus că nu e de acord cu niciun fel de violenţă, din partea jandarmilor, dar şi a ,,huliganilor” care au atacat jandarmeria.

Preşedintele a mai declarat că nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat şi ,,nu s-a înregistrat nici măcar o demisie”.

DISCURSUL integral al preşedintelui.

„Atitudinea civică a fost asupru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. E impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni. Mulți oameni reveniți acasă au partificipat la aceste manifestări. Nu au fost aduși de partide, nici cu autocarele, nici plătiți. Au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic simț civic, revoltați de modul în care PSD guvernează și legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept. Aceste demonstrații au fost unele pașnice, cu excepția unor instigatori, care nu pot fi asociați cu marea majoritate a protestatarilor, așa cum s-a încercat.

Românii știu să fie civilizați și corecți. Toți cei care ies în stradă au o voce legitimă care trebuie ascultată. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor e de neconceput pentru un stat european. Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți, indiferent de cine sunt și de unde sunt. Soluția aleasă, de a dispersa în totalitate manifestația, în loc de neutralizarea huliganilor violenți, este condamnabilă și nu poate fi justificată. Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată. Condamn la fel de ferm acțiunile violente a celor care au instigat jandarmii în încercarea de a opri un protest pașnic. Explicațiile ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei.

Ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul și responsabilii trași la răspundere.  Violența împotriva manifestanților care se opun Guvernului prin proteste pașnice e caracteristică regimurilor autoritare, nu României de astăzi. În orice țară, dacă aveam oameni responsabili la conducere, până la această oră ar fi trebuit să avem cel puțin o demisie. Guvernul se preface că nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru situația aceasta. Ne aflăm într-un moment de cotitură în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăți civice, democratice, europene, în care cei care încalcă legea sunt pedepsiți, în care normalitatea e regula, nu excepția/ De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă cu manifestări agresive. Ce se va întâmpla mai departe dacă acest Guvern va trata cetățenii în aceeași manieră și să contribuie la înăbușirea prin violență a vocilor care se opun întoarcerii în timp a României?

În ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare și a tulburat societatea prin măsuri controversate.. o guvernare haotică, irațională, în paralel cu legi extrem de controversate. Atacuri repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest Guvern cu românii. Este evidentă și extrem de gravă ruptura dintre români și actualul executiv. România e o țară normală, echilibrată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că peste 80% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită”, a declarat Klaus Iohannis..