POLITICĂ

Klaus Iohannis: Avem multe modele de administraţii locale de succes. Mergeți la vot !

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 23 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea conferinţei de presă:

Au mai rămas doar câteva zile până la un moment definitoriu pentru modul în care vor evolua în următorii patru ani localităţile în care trăim şi ne desfăşurăm activităţile.

În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredinţăm responsabilitatea administrării comunităţilor noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari şi consilieri locali, viitorii preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri judeţeni.

De ce este această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câştiga depinde ca şcoala şi spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate şi problemele de trafic rezolvate.

Din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an întregul proces electoral a fost perturbat şi au fost necesare condiţii speciale.

Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar au fost amânate pentru că atunci ne aflam în etapele incipiente ale pandemiei, când existau încă foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea în acele circumstanţe ar fi putut duce la creşterea numărului de infectări.

Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă, spre deosebire de primăvara acestui an, acum ştim care sunt măsurile care permit desfăşurarea scrutinului în condiţii de siguranţă sanitară pentru toţi votanţii.

Există norme sanitare stricte şi bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer, printre altele, la dezinfectarea riguroasă a secţiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare şi de ieşire, la asigurarea unor spaţii speciale dotate pentru igiena mâinilor alegătorilor înainte şi după exercitarea votului.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care în esenţă se rezumă la purtarea corectă a măştii de protecţie, păstrarea distanţei, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secţiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activităţi pe care le facem în viaţa de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumpărături.

Mă bucur să constat că, în ciuda condiţiilor mai dificile, campania electorală a fost totuşi una activă. Acest lucru este un câştig pentru democraţia noastră. Am remarcat multe proiecte electorale bune şi salut efortul candidaţilor de a veni în întâmpinarea românilor prin cât mai multe mijloace posibile de comunicare.

Am văzut însă şi cum unii competitori recurg la obişnuitele lor tactici retrograde.

Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi minţiţi, în timp ce bugetele locale sunt risipite, iar comunităţile stagnează în subdezvoltare. Ba, mai mult, aceiaşi politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament încă pentru a promova tot felul de legi electoraliste şi populiste, ştiind foarte bine că sunt inaplicabile în această perioadă de criză sanitară majoră, în care bugetul de stat este deja pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită şi să condamne generaţii întregi să plătească aceste costuri imense.

Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcţie nouă, pozitivă.

Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine. După cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază.

De aceea, vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea oraşului sau a comunei în care trăiţi!

Acum, dacă dumneavoastră jurnaliştii aveţi întrebări, poftiţi!

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Bună seara! Având în vedere contextul european, şi cel din România, dar şi declaraţiile autorităţilor de la noi, posibilitatea testării la intrarea în ţară, vă aşteptaţi dumneavoastră la un nou lockdown, la o nouă stare de urgenţă cu izolare la domiciliu?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu văd motive pentru un aşa-numit lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligată să stea la domiciliu, însă da, vedem şi la noi şi în altă parte cum totuşi numărul de infectări este din păcate în creştere şi de aceea subliniez de fiecare dată: noi putem să stăpânim răspândirea epidemie dacă respectăm acele reguli simple, arhicunoscute – purtatul măştii, distanţa, evitarea aglomerărilor şi, sigur, igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simplă prin care putem să reuşim să stăvilim răspândirea epidemiei.

Jurnalist: La Liceul Sportiv din Oradea un profesor s-a filmat în clasă purtând o mască de carnaval şi îndemnându-i pe copii să nu respecte regulile. Cum vă explicaţi o asemenea atitudine din partea unui profesor şi a cui este responsabilitatea, cine are puterea să intervină, mai ales în situaţia în care s-ar putea să fie şi alţi profesori despre care nu ştim că instigă copiii la nerespectarea regulilor, pentru că nu distribuie pe Facebook?

Preşedintele României: Este, din informaţiile mele, un caz singular, reprobabil. Nu cred că putem să tolerăm aşa ceva şi sunt convins să cei de la Inspectoratul Şcolar şi Consiliul de administraţie a liceului vor lua măsurile de rigoare. Este jalnic!

Jurnalist: Domnule Preşedinte, ieri Parlamentul a adoptat legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 25% şi, în acelaşi timp, şi a punctului de pensie cu 40%. Veţi promulga această lege care presupune majorarea salariilor colegilor dumneavoastră cu 25% şi a punctului de pensie? Mulţumesc!

Preşedintele României: Vedeţi, este o chestiune pe care am mai discutat-o şi, sigur, o să o mai discutăm. Este de dorit să crească pensiile, este de dorit să crească salariile profesorilor sau să primească un bonus. Sunt lucruri pe care şi eu mi le doresc, şi Guvernul şi le doreşte. Şi deja primii paşi s-au făcut. Pensiile au fost crescute cu 14%, alocaţiile pentru copii au fost deja crescute cu 20%. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ţinem cont de contextul în care ne aflăm. Suntem în pandemie, suntem în criză economică şi bugetul de stat este deja sub presiuni uriaşe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra – doar ca să vă daţi seama despre ce vorbim – bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Or, acest spaţiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru a da în această zonă. Or, de peste tot deja banii au fost reduşi la un minim. Aşadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creşteri să intre în vigoare trebuie să aşteptăm momentul prielnic, care acum din păcate nu este.

Jurnalist: Avocatul general al Curţii de Justiţie al Uniunii Europene a decis că numirea interimară a şefului secţiei speciale şi procedurile naţionale în ceea ce priveşte înfiinţarea acestei secţii nu respectă dreptul Uniunii Europene. Cum vedeţi această decizie? Ştiu că dumneavoastră aţi declarat cu ceva timp în urmă că este o chestiune care trebuie rezolvată şi că va fi rezolvată. Când va fi ea rezolvată?

Preşedintele României: În primul rând când am citit această… este o propunere avocatului general. Decizia va fi luată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Dar aceste propuneri sunt, şi nu întâmplător, exact lucrurile pe care le-am spus şi eu, pe care le-a spus şi PNL, pe care le-a spus şi societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă legile justiţiei, încercând să pună mâna pe justiţie. Mă bucură că iată, avocatul general de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are exact aceeaşi opinie pe care am avut-o şi eu. Poate vă amintiţi, exact acestea au fost argumentele cu care am atacat, la vremea respectivă, modificările împinse de PSD la legile justiţiei. Este o încurajare pentru noi şi vă amintiţi că am spus acum câteva săptămâni că legile justiţiei în această toamnă trebuie să intre în discuţie şi trebuie să fi reparate. Eu voi insista şi cred că voi avea oarece succes ca imediat după alegeri de la Ministerul Justiţiei să apară propunerile pentru discuţia publică, baza discuţiei publice, pentru a repara legile justiţiei, pentru a reda viteză luptei anticorupţie, pentru a face procedurile transparente şi până la urmă pentru a garanta magistraţilor independenţa lor prevăzută în Constituţie.

Jurnalist: Nelu Tătaru a anunţat astăzi că România ar putea introduce teste obligatorii la sosirea în ţară. Dumneavoastră cât de oportună vedeţi o astfel de măsură pentru românii care sosesc din diasporă şi cine ar urma să suporte costurile în opinia dumneavoastră?

Preşedintele României: Aceasta sigur este o chestiune care se va discuta la Ministerul Sănătăţii şi la Comitetul Naţional. Însă este o măsură care ştim cu toţii că a fost deja introdusă de mai multe ţări din Uniunea Europeană, acolo unde numărul de infectări este într-o creştere puternică. Vom analiza cu foarte mare atenţie dacă pentru România aşa ceva este necesar sau nu, şi în măsura în care vom constata o creştere a numărului de cazuri este posibil, încă o dată, nu există o decizie, este posibil să se introducă o formă de control.

Jurnalist: Astăzi a fost înregistrat un nou record negativ în privinţa cazurilor de COVID-19, iar medicii au recomandat că dacă se menţine acest trend să fie luate anumite măsuri la nivel de regiune. În Capitală au fost astăzi înregistrate cele mai multe cazuri, în ultimele 24 de ore. Întrebarea este dacă autorităţile iau în calcul ca în viitor să fie implementate anumite măsuri la nivel de regiune, cum ar fi, de exemplu, purtarea obligatorie a măştii sau o testare în masă.

Preşedintele României: Da, cu siguranţă. În măsura în care numărul de persoane bolnave creşte, se pot lua astfel de măsuri – cum, de altfel, am avut deja tot felul de măsuri de acest tip, şi sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau judeţean, fiindcă, vedem, de când a început această pandemie şi până acum, că răspândirea mea este uniformă, şi atunci este important să se ia măsurile mai dure acolo unde riscul este mai mare, iar acolo unde riscul este mai mic măsurile să nu fie chiar aşa de dure, Deci este posibil ca, local sau la nivel de judeţ, să se impună anumite măsuri, încă o dată, în funcţie de evoluţia pandemiei.

Jurnalist: Bună seara! Domnule Preşedinte, e deja a doua săptămână când încălzesc apă la aragaz ca să ies din casă cât de cât spălat. Şi în situaţia mea sunt alte mii de bucureşteni. Cum vi se pare faptul că principala temă de discuţie în campania pentru Primăria Generală a Capitalei în 2020 este dacă vom avea sau nu apă caldă şi căldură?

Preşedintele României: Eu am zis aşa: avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază. Dumneavoastră, ca votant peste câteva zile, veţi putea cu siguranţă să vă daţi seama dacă localitatea în care trăiţi o duce bine sau este cazul unei schimbări în conducerea administraţiei.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut astăzi, într-o declaraţie, că după alegeri Guvernul intenţionează să închidă din nou şcolile şi predarea să se facă exclusiv on-line. Este posibil acest scenariu?

Preşedintele României: Nu, acest scenariu nu este posibil. Nu este stilul meu să dau replici prin conferinţa de presă, dar, vă daţi seama, dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de speculaţii şi minciuni pentru a se face auzit între votanţi este totuşi un semnal îngrijorător.

Nu, şcolile nu se închid. Se trece la învăţământ on-line în zilele chiar de dinaintea votului şi imediat după votare, din motive practice. Înainte de ziua votului pentru a permite pregătirile pentru secţiile de vot, instalarea cabinelor, a circuitelor, a măsurilor sanitare, iar după votare pentru a permite dezinfecţia profundă în spaţiile care au fost folosite. Deci acolo se trece on-line unde sunt secţii de votare, după care toată lumea revine la şcoală aşa cum funcţionează şi în această săptămână.

Constat că PSD este nu doar iresponsabil în Parlament, ci se ocupă de împrăştierea unor minciuni în public.

Jurnalist: Au trecut aproximativ trei săptămâni de când vă adresam o întrebare pe această temă, iar de atunci România se menţine fruntaşă în clasamentul mortalităţii din cauza COVID-19, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al bolilor. Între timp, avem 28 de decese la 1 milion de locuitor, faţă de media europeană de 5 la 1 milion de locuitori. Libertatea a urmărit această temă şi a pus Ministerului Sănătăţii mai multe întrebări, plecând de la infecţiile nosocomiale, care ar putea să fie asociate, până la timpul de spitalizare al celor care decedează din cauza COVID, timpul scurs până la spitalizare şi alte întrebări, la care Ministerul Sănătăţii nu a avut răspunsuri. Vă întreb acum, pentru că spuneaţi atunci că veţi discuta cu Ministrul Sănătăţii pe această temă, dacă aţi primit vreo explicaţie şi dacă un guvern care nu are date de bază în legătură cu o problemă atât de importantă este unul organizat.

Preşedintele României: Vedeţi că tema spitalelor şi a sănătăţii publice nu este o temă nouă şi eu am atins această temă de foarte multe ori. Poate vă amintiţi că am avut discuţii chiar cu persoane din conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, am avut semnări de documente aici, în Sala Unirii, am fost în vizite în spitale şi de fiecare dată am atras atenţia asupra unor lucruri care se văd simplu şi asupra unor lucruri care se văd din statistici. Sistemul nostru de spitale nu funcţionează bine. Spitalele nu sunt suficient de bine dotate, procedurile nu sunt suficient de clare, prevenţia este de multe ori ca şi inexistentă, marile măsuri de prevenţie, care trebuie să meargă în adâncime în populaţie, practic au dispărut şi rezultatul este cel pe care, din păcate, îl vedem. Sănătatea publică nu este bună. Avem prea mulţi români bolnavi, avem prea mulţi români care sunt bolnavi şi nici nu ştiu. Avem prea puţine controale de rutină pentru a putea preveni anumite evoluţii care periclitează viaţa oamenilor.

Vedeţi, toate aceste lucruri trebuie schimbate şi ele nu se schimbă de azi pe mâine, ci se schimbă în ani şi ani de reformă a sistemului. De aceea, îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, care vine cu o politică de îmbunătăţire a întregului sistem de sănătate, lucru care se poate începe cu succes într-un mandat de patru ani. Mai bine ar fi un mandat mai lung şi o continuitate în reformarea sistemului de sănătate, dacă vrem să ajungem vreodată la nivelul la care s-a ajuns în partea mai vestică a Uniunii Europene.

Deci este o temă extrem de sensibilă, extrem, extrem de importantă şi sunt foarte hotărât să-i acord toată atenţia.

Jurnalist: Rectificarea bugetară a trecut de Parlament cu majorarea punctul de pensie cu 40%. Am văzut că au existat avertismente atât din partea dumneavoastră, a BNR, a Ministrului de Finanţe şi a Premierului Ludovic Orban. Voiam să vă întreb dacă aveţi informaţii că riscăm ca România să aibă fonduri europene suspendate din partea Comisiei Europene, pentru că înţelegem că s-a discutat la nivelul Guvernului despre această posibilitate, şi, totodată, dacă aveţi informaţii că agenţiile de rating ar putea să ne retrogradeze la o categorie inferioară, ceea ce ar însemna concret pentru români şi credite accesate mai scump.

Preşedintele României: Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili – nu doresc să nominalizez, dar cu înalţi responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate.

De asemenea, agenţiile de rating cu siguranţă vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense – imense – ar fi operate. Nemaivorbind de faptul că pentru aceste cheltuieli nu există bani.

Pur şi simplu, nu există bani!

Acum daţi-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde europene, ratingul de ţară va fi retrogradat şi noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, fiindcă la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani. Deci este un scenariu pe care l-aş numi de groază.

De asta am spus: oricât ne-am dori aceste creşteri – şi ar trebui să vină odată – ele vor putea fi făcute doar după ce ieşim din această criză economică şi stabilizăm finanţele ţării.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, mâine instanţa urmează să se pronunţe în dosarul de corupţie în care este acuzat soţul şefei DIICOT. Şi dacă tot vorbeaţi de scenarii de groază, am putea avea scenariu de groază, în eventualitatea în care instanţa pronunţă o decizie de condamnare, să fim ţara care are în fruntea parchetului anti-mafia un procuror al cărui soţ este condamnat pentru fapte de corupţie, nu pentru că a trecut cu maşina pe roşu. Aş vrea să vă întreb dacă, în această situaţie şi având în vedere că CSM a dat deja aviz negativ numirii doamnei Hosu, veţi cere revocarea dânsei, cum aţi procedat în cazul lui Felix Bănilă, sau cum veţi proceda.

Preşedintele României: Daţi-mi voie să vă spun că, dacă apare o condamnare, cu siguranţă nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa, self-evident.

Însă, în acest context, vreau să mai remarc ceva, fiindcă şi dumneavoastră, şi alţii, aţi invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, o să vă daţi seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru, ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menţionată în aviz, nici nu a fost menţionată ca şi o posibilă problemă. Şi totuşi, dacă se ajunge la acest scenariu, fiţi asigurată că nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele.

Jurnalist: În contextul în care şcoala a început de mai bine de o săptămână, iar soţia dumneavoastră şi-a păstrat catedra, ce probleme v-a reclamat până acum doamna Carmen Iohannis?

Preşedintele României: În primul rând, soţia mea Carmen s-a bucurat foarte mult că a reînceput şcoala. Merge la şcoală, acum de câteva zile bune deja, cu foarte mult entuziasm. Copiii sunt bucuroşi că şcoala a reînceput. Se respectă toate condiţiile şi lucrurile merg bine, spre foarte bine.

Jurnalist: Ţinând cont de faptul că în ultima perioadă vedem tot mai multe infectări raportate zilnice, dar şi de avertismentele specialiştilor, care spun că va fi cu atât mai dificil de gestionat această perioadă, pentru că urmează sezonul rece, cel specific virozelor, aş dori să vă întreb: în opinia dumneavoastră, există un prag privind numărul de infectări de la care s-ar impune revenirea la starea de urgenţă sau, dimpotrivă, trebuie găsite alte măsuri şi nu vom mai reveni la starea de urgenţă indiferent de cum va evolua pandemia?

Preşedintele României: Este foarte puţin probabil să mai revenim la starea de urgenţă, fiindcă disfuncţionalităţile au fost totuşi – în economie, în marile sisteme – majore, disfuncţionalităţile care au apărut datorită specificului stării de urgenţă. Însă, între timp, am învăţat multe despre această pandemie, ştim cum să o gestionăm, ştim cum să aplicăm restricţii şi norme – locale, judeţene, regionale – şi am toată speranţa că vom reuşi să stăpânim răspândirea acestei pandemii cu măsurile care au fost deja exersate până acum cu succes, fără să reintrăm în starea de urgenţă. Starea de urgenţă trebuie să rămână ultima soluţie, atunci când nimic altceva nu mai funcţionează, şi sper să nu mai ajungem acolo.

Jurnalist: Campania electorală se apropie de final. La începutul acesteia, dumneavoastră aţi făcut un apel către cei implicaţi să respecte regulile şi măsurile de protecţie sanitară şi să nu îi expună pe oameni pericolului infectării. Consideraţi că aceste măsuri au fost respectate pe parcursul campaniei? Şi la ce prezenţă la vot vă aşteptaţi, în aceste condiţii speciale în care se desfăşoară alegerile?

Preşedintele României: În mare, au fost respectate normele impuse. Au fost câteva excepţii; s-au luat măsuri, s-au făcut sesizări. Deci lucrurile au evoluat rezonabil de bine. Nu m-aş aventura în a evalua prezenţa la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu prezenţa la vot de la alte alegeri de acest tip.

Jurnalist: În situaţia în care Curtea Constituţională va da dreptate Parlamentului şi legea care măreşte pensiile va intra în funcţiune – ceea ce, spuneaţi şi dumneavoastră, va trage probleme cu investiţiile străine – se poate ajunge cumva la ipoteza unei guvernări împreună cu FMI, şi asta să aducă taxări suplimentare sau tăieri de venituri?

Preşedintele României: Păi noi tocmai asta vrem să evităm! Vrem să evităm creşterea taxelor, a impozitelor.

Şi vrem în acelaşi timp să repornim economia, să avem o creştere economică serioasă, sustenabilă, pentru a putea iarăşi veni cu creşteri pe salarii şi pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

Vă mulţumesc! Vă doresc tuturor multă sănătate!

Mergeţi la vot!

Departamentul Comunicare Publică