ACTUALITATE

Klaus Iohannis: “Bilanţul guvernărilor PSD: Dispreţ pentru oameni şi asalt continuu asupra statului român!”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 8 august a.c., la Romexpo, o alocuţiune în cadrul reuniunii Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal.

Preţedintele a prezentat principalele linii politice pe care vrea să leabordeze în viitorul mandat şi nu a scăpat ocazia de a adresa atacuri directe către actuala guvernare despre care a spus că a trădat votul românilor.

” PSD a promovat incompetenţa ca politică de stat, şi mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor în sistemul public. Viziunea pesedistă a unui stat al pilelor şi al complicităţilor de partid, în care doar o castă de privilegiaţi fac legea şi îşi împart funcţiile şi banii publici trebuie demolată (…). Pe 26 mai am primit cel mai important semnal din partea oamenilor că ne susţin în efortul nostru de a bloca distrugerea României de către un partid nociv, care şi-a pierdut demult sensul şi busola.

A fost cel mai puternic vot pro democraţie care a marcat, la trei decenii de la Revoluţia din 1989, maturizarea societăţii româneşti.

Românii vor ca asaltul continuu al PSD la adresa statului de drept, dar şi la adresa statului român în ansamblu, să înceteze.

Românii cinstiţi, care muncesc şi plătesc taxe şi impozite, aşteaptă ca statul să funcţioneze pentru ei, nu în favoarea unui grup care a pus stăpânire pe resurse şi pe decizie. Românii vor autostrăzi, vor servicii medicale performante, vor egalitate de şanse şi acces la o educaţie de calitate, vor să fie trataţi cu respect atunci când interacţionează cu instituţiile publice.

Cetăţenii au spus clar şi fără echivoc ce îşi doresc. Acum, statul şi politicienii trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor societăţii. Guvernările PSD au dus statul în punctul de a eşua şi de a deveni incapabil să mai garanteze drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi.

Noi avem obligaţia să repunem statul în matca sa şi să redăm cetăţenilor încrederea că instituţiile sunt eficiente. Este ceea ce aşteaptă românii de la Preşedintele lor şi de la Partidul Naţional Liberal, partidul care a câştigat ultima rundă de alegeri şi care, sunt convins, va câştiga toate alegerile!

Din păcate, nu există un buton magic care, odată apăsat, ar reseta statul român. Această reaşezare este obligatorie, dar este un proces de durată. Este un demers pe care vreau şi trebuie să îl facem împreună, iar alături de noi vor sta toate forţele politice care împărtăşesc aceleaşi valori.

Nu va fi uşor, dar, dragii mei, nu uitaţi nicio clipă – cel mai important aliat pe care îl avem este cetăţeanul român!

Vă propun ca parteneriatul Preşedinte – Partidul Naţional Liberal să devină nucleul care va cataliza toate energiile, astfel încât România să devină un stat funcţional, cu instituţii eficiente, în slujba cetăţeanului!

Eu vreau să facem România puternică! Şi ştiu că şi voi aveţi acelaşi obiectiv, al unei Românii care funcţionează, o ţară în care cetăţeanul este reperul suprem al bunei guvernări. România trebuie să însemne încredere şi respect între instituţii şi cetăţeni, ca bază pentru iniţiative, decizii, legi durabile şi o economie sănătoasă.

Trebuie să reclădim scara valorilor care susţine dezvoltarea oricărei societăţi. Reconfigurarea României nu poate fi imaginată fără promovarea asiduă a unui set de valori şi principii din rândul cărora nu au cum să lipsească cinstea, încrederea, toleranţa, înţelepciunea, competenţa, buna-cuviinţă ori creativitatea.

Iar poporul român are din plin aceste atribute, doar că adesea dramele, tragediile, disfuncţionalităţile sistemice scot la iveală ce e mai urât şi tindem să credem că aspectele negative prevalează.

Consecinţa directă este că oamenii îşi pierd speranţa, capitalul uman emigrează, iar societatea devine divizată, temătoare şi dominată masiv de neîncredere la toate nivelurile: în semeni, în instituţii, în politicieni, în viitor.

Este una dintre provocările majore cu care ne confruntăm şi trebuie să ne luptăm împreună pentru a ridica nivelul de încredere al societăţii, fără de care dezvoltarea României este imposibilă.

Aceasta este viziunea mea pentru România!

Dar o viziune are valoare atât timp cât ştim care este drumul pentru a o transforma în realitatea de zi cu zi a oamenilor.

Cum facem aşadar România puternică şi funcţională? Cum ajungem să trăim în sfârşit într-o ţară în care cetăţeanul se simte bine şi în siguranţă, aşa cum este normal? Ce avem de făcut noi, oamenii de stat, politicienii?

Vă spun de la început, soluţiile presupun multă muncă şi multă tenacitate, dar ştiu că sunteţi deja căliţi şi obişnuiţi cu greul. Aţi dovedit!

România poate deveni puternică şi funcţională cu două condiţii majore: prima, reconstrucţia statului român pe fundamente corecte şi, a doua, o economie sănătoasă, cu creştere durabilă, sustenabilă.

Pentru succesul dezvoltării României este obligatoriu să asigurăm un mediu public funcţional, orientat către cetăţean şi un mediu privat competitiv.

Reconstrucţia statului român este o urgenţă! Sistemul bugetar nu mai poate fi tratat prioritar ca un refugiu pentru incompetenţi şi clienţi politici. Avem foarte mulţi profesionişti în sistemul de stat şi ei sunt cei care trebuie promovaţi, astfel încât să avem un corp public de elită, care să asigure marile servicii publice – educaţia, sănătatea, protecţia şi securitatea cetăţenilor. Funcţia publică trebuie să-şi recapete demnitatea. Corectitudinea este principiul fundamental al României funcţionale. Înseamnă, în sens larg, îndeplinirea cu responsabilitate a atribuţiilor, înseamnă că şefi în instituţiile publice ajung cei care chiar merită, nu cei care sunt obedienţi politic, înseamnă punerea interesului general mai presus de orice alt interes.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: dincolo de valori şi principii, este nevoie de un audit foarte aplicat al fiecărei instituţii a statului român. Structurile învechite, care nu-şi mai au rostul, nu mai au de ce să fie menţinute. Cei care se dovedesc că nu îşi fac treaba nu mai au de ce să rămână în sistemul de stat. Este atât de simplu!

Oricât de eficient ar fi procesul de reformă instituţională, acesta nu va fi îndeajuns dacă nu va exista o profundă schimbare de mentalitate.

Iar aceasta nu se poate face fără Educaţie. În acest domeniu, am lansat din decembrie anul trecut rezultatele Proiectului România Educată, pe care l-am iniţiat tocmai pentru că învăţământul nu se poate reforma de pe o zi pe alta, prin modificări legislative făcute pe picior şi fără a gândi implicaţiile pe termen lung.

Văd România Educată ca o parte esenţială a reconstrucţiei statului român şi a depăşirii etapei actuale de disfuncţionalitate cronică.

O altă componentă esenţială dezvoltării României este mediul privat. Cât timp nu încurajăm iniţiativa privată şi investiţiile, nu putem vorbi cu adevărat de prosperitatea pe termen lung a românilor. Trebuie să încetăm să mai tratăm companiile private ca pe nişte duşmani ai ţării, aşa cum fac PSD şi ALDE, iar finanţele publice şi politicile economice vor trebui îndreptate. Altfel, generaţiile următoare vor resimţi povara unei note de plată tot mai usturătoare, pe care guvernarea PSD-ALDE o rostogoleşte, cu bună-ştiinţă, de la un an la altul. Mediul de afaceri din România trebuie eliberat de ghilotina impredictibilităţii, de tipul Ordonanţa de Urgenţă 114.

Dincolo de toate acestea, pilonii societăţii româneşti sunt şi trebuie să rămână drepturile şi libertăţile individuale, democraţia şi statul de drept!

Principiul că “legea este egală pentru toţi” reprezintă reperul care să ghideze reconstrucţia de care avem atât de multă nevoie.

Pentru asta am luptat în acest mandat şi pentru asta voi lupta în continuare!

Totodată, direcţiile majore de politică externă, aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea rolului şi locului României în Uniunea Europeană şi în NATO, precum şi dezvoltarea celorlalte parteneriate strategice ale ţării vor fi continuate cu aceeaşi hotărâre!

Războiul va fi câştigat atunci când România va fi condusă de o echipă care crede în democraţie, pro-europeană – nu doar cu preşedinte, dar şi cu guvern şi majoritate parlamentară, care să lucreze împreună, să repare ce s-a stricat şi să reconstruiască speranţa într-un viitor mai bun pentru români.

Statul român care funcţionează normal, cel pe care mi-l doresc şi pe care ştiu că şi-l doresc şi românii, este acel stat în care Preşedintele îşi îndeplineşte atribuţiile, Guvernul îşi face treaba şi Parlamentul dă legi bune şi corecte pentru ţară, nu pentru şefii de partide şi clicile lor.

Trebuie să începem vindecarea României de rănile adânci provocate de PSD şi ALDE în aceşti ani. Pentru asta avem nevoie de unitate, de viziune, de încredere unii în alţii, de speranţa că împreună putem duce România mai sus.

Vă chem alături de mine să reconstruim România! Votul pe care sper că mi-l veţi da la alegerile prezidenţiale este un vot pentru această viziune pe care o avem împreună pentru ţara noastră.

Vreau să fiu foarte bine înţeles: acest vot va fi respectat! Nu voi desemna niciun guvern care nu îşi asumă ferm aceste deziderate!

Vă asigur că voi construi o nouă majoritate, în urma votului dat de oameni, la alegerile parlamentare, fie că vor fi la termen sau anticipate. O majoritate care să aibă în prim plan toate aceste priorităţi legate de normalizarea României, o majoritate care să fie pro-europeană şi să susţină lupta împotriva corupţiei. PSD a dovedit că este incapabil să facă toate aceste lucruri şi trebuie să plece.

Îmi asum ca obiectiv naţional această viziune a României funcţionale, a României normale şi îi voi aduce alături de mine pe toţi cei care o împărtăşesc, astfel încât să devină realitate. Acesta este proiectul întregii Românii, acesta este proiectul meu, acesta este proiectul unei întregi generaţii!”.