Klaus Iohannis: Constituția nu vorbește despre dreptul la liniște al celor care încalcă legea

Președintele României a fost prezent la dezbaterea raportului Ministerului Public pe anul 2017, unde a ținut un discurs și a transmis un mesaj celor certați cu legea.

,,Observăm în unele discursuri politice și mediatice o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penal, care sunt evident deranjați că sistemul judiciar își face treaba în ceea ce îi privește, tulburându-le liniștea și afectându-le bunăstarea. Să fim bine înțeleși: Constituția nu vorbește despre dreptul la liniște al celor care încalcă legea. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății. Dimpotrivă, procurorii sunt de aceeași parte a baricadei cu cei care cred în statul de drept. De cealaltă parte se află câțiva indivizi certați cu legea, care au tot interesul să decredibilizeze justiția. Dacă se fac greșeli, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancțiunile trebuie aplicate urgent și cu severitate. Dar nimic nu justifică subordonarea magistraților politicului. Acest fapt este inacceptabil.”

,,Asigurarea unui proces corect, înfăptuirea unei justiţii drepte, nevoia de locuri de detenţie care să asigure condiţii civilizate sunt de necontestat şi ţin de respectarea unor drepturi umane fundamentale. Din păcate, acum nu se discută despre chestiuni de fond, care pot fi în mod cert îmbunătăţite, ci se încearcă intimidarea celor care aplică legea. În acest context, cu atât mai important este ca magistraţii să nu uite niciun moment rolul esenţial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiţie, ci şi ca reper de responsabilitate şi moralitate în societatea românească”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a susţinut că erorile, dacă există, trebuie corectate cu celeritate.

,,Dacă se fac greşeli, cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancţiunile trebuie aplicate urgent şi cu severitate”, a arătat Iohannis.

Iohannis a precizat că cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică şi profesionalism şi rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt ,,inevitabile în orice domeniu”

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.