POLITICĂ

Klaus Iohannis: Cred că ar fi bine să mergem spre anticipate în primăvară

Președintele Klaus Iohannis a spus că va discuta cu toți liderii politici despre alegeri anticipate, care, în opinia sa, ar fi „foarte bine” să aibă loc în primăvara anului viitor.

În ceea ce privește alegerile locale, Iohannis a spus că, în opinia sa, primarii ar trebui să fie aleși în două tururi de scrutin, iar președinții de consilii județene să nu fie aleși direct, ci din rândul consilierilor județeni. Întrebat dacă este posibil ca la alegerile locale din 2020 să poată fi aleși primarii în două tururi, fără emiterea unei ordonanțe de urgență în acest sens, Iohannis a răspuns: „Eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două turururi. Există mai multe inițiative în Parlament care sunt discutate și sunt formațiuni care își doresc acest lucru, de exemplu PNL, dar sunt formațiuni refractare, de exemplu PSD.

În continuare, guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație sau pentru a accepta o legislație de acest tip de modificare. Am discutat acest lucru doar de principiu. Cum se va ajunge acolo încă nu a fost definitivat”.