ACTUALITATE

Klaus Iohannis: “Cred cu tărie că Summitul de la Sibiu va rămâne înscris ca un moment remarcabil în istoria proiectului european”

Alocuţiunea şi intervenţiile Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, din cadrul dezbaterii “Dialogul cetăţenesc”, organizate de către Comisia Europeană.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, 8 mai a.c., la Centrul Cultural “Ion Besoiu” din Sibiu, la dezbaterea “Dialogul cetăţenesc”, organizată de către Comisia Europeană.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii şi transcrierea intervenţiilor Preşedintelui României:

“Mă bucur să mă aflu în compania dumneavoastră, a unui mare număr de tineri cetăţeni europeni! Sunt onorat să particip la această sesiune de dialog cu cetăţenii pe teme relevante pentru viitorul Europei, cu atât mai mult cu cât ne aflăm aici – la Sibiu – oraş care mobilizează în aceste zile atenţia întregii Europe şi care va reuni liderii europeni în cadrul Summitului de mâine.
Prezenţa dumneavoastră aici este o dovadă a apropierii pe care încercăm să o consolidăm între decidenţii politici şi cetăţenii europeni, a necesităţii unui dialog deschis, permanent, asupra temelor europene care au un impact nemijlocit asupra vieţii cetăţenilor.

Este important să comunicăm mai bine, să dublăm progresele obţinute în aplicarea politicilor europene cu o informare constantă asupra beneficiilor pe care Uniunea Europeană le aduce cetăţenilor săi, un plus de echilibru şi stabilitate, de siguranţă şi prosperitate.

Sunt lucruri pe care le-am putea considera, deseori, ca fiind de la sine înţelese, dar care vin doar pentru că avem voinţa şi instrumentele care ne permit să acţionăm împreună.

Summitul pe care România îl găzduieşte mâine la Sibiu va trebui să ofere o viziune clară pentru un viitor unit al Uniunii Europene, precum şi orientări ambiţioase pentru definirea noii Agende Strategice pentru 2019-2024, pe care Consiliul European o va adopta în iunie.

Este esenţial să confirmăm cu această ocazie că viziunea noastră rămâne una comună şi că, dincolo de diferenţele şi specificităţile noastre fireşti ca state membre, ne uneşte voinţa de a lucra împreună pentru a duce mai departe proiectul european şi de a găsi soluţii comune pentru provocările complexe ale lumii actuale.

Doamnelor şi domnilor,

Peste doar câteva săptămâni, alegerile pentru Parlamentul European şi debutul unui nou ciclu instituţional european vor avea un impact major asupra modului în care politicile europene vor evolua în anii care vin.

Eforturile de a remobiliza încrederea şi sprijinul cetăţenilor în favoarea proiectului european, dialogul la nivelul instituţiilor europene, al liderilor cu cetăţenii europeni sunt mai mult ca oricând necesare, pentru a putea răspunde provocărilor generate de discursurile sau mişcările eurosceptice sau extremiste şi pentru a asigura sprijinul necesar pentru politicile europene.

Doamnelor şi domnilor,

Cred cu tărie că Summitul de la Sibiu va rămâne înscris ca un moment remarcabil în istoria proiectului european, ca un moment simbolic de unitate şi angajament în favoarea Europei.

Am convingerea că dezbaterea de astăzi se va înscrie în aceeaşi notă optimistă asupra viitorului nostru comun în Uniunea Europeană.

Departamentul Comunicare Publică