ACTUALITATE

Klaus Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Vă purtăm în gând pe toţi cei care sunteţi departe de cas

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 30 mai 2021, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

“Dragi români de pretutindeni, din ţară şi din străinătate,

Sărbătorim în ultima duminică a lunii mai Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi specială, dedicată diasporei.

Vă purtăm în gând pe toţi cei care sunteţi departe de casă şi de cei dragi şi ştim cât de dificil v-a fost în acest ultim an de grea încercare, în care, din cauza pandemiei, au fost necesare măsuri speciale de protecţie. Vă mulţumesc tuturor pentru responsabilitatea de care aţi dat dovadă şi solidaritatea pe care aţi manifestat-o faţă de cei rămaşi în ţară.

În timpul gravei perioade pandemice, mulţi români din străinătate s-au întors, nu numai cu gândul, în ţara natală, unii revenind temporar sau chiar definitiv acasă.

Multe alte familii au fost însă despărţite din cauza contextului epidemiologic, dar vaccinarea împotriva COVID-19 ne oferă acum posibilitatea să punem capăt pandemiei şi să ne reluăm toate activităţile în siguranţă, să putem călători din nou pentru a ne reuni cu cei dragi.

Depăşirea crizei sanitare ne va permite să ne concentrăm toate eforturile asupra unui obiectiv de o însemnătate fundamentală: construirea României post- pandemice. Beneficiind de fondurile europene care vor facilita investiţii masive în toate domeniile, ţara noastră va intra într-un amplu proces de dezvoltare şi reforme. Avem nevoie de talentul şi competenţa tuturor românilor pentru a clădi împreună o ţară prosperă, care oferă oportunităţi şi şanse reale tuturor, o ţară în care concetăţenii noştri plecaţi peste graniţe să revină cu bucurie.

La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”

Pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni, Administraţia Prezidenţială, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP) şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, vă invită la cea de-a V-a ediţie a Festivalului culturii românilor de pretutindeni “Aici-Acolo”, care se desfăşoară online, în perioada 28-30 mai 2021, pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/festivalulaiciacolo/

Departamentul Comunicare Publică