ACTUALITATE

Klaus Iohannis: Incompetenţii distrug statul român. Statul român trebuie resetat

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut o conferinţă de presă după şedinţa CSAT. Preşedintele a criticat foarte dur guvernele din ultimii ani, “care au pus în funcţii oameni incapabili şi au dat afară profesioniştii”, a spus preşedintele. Preşedintele a concluzionat că instituţiile responsabile nu au reuşit să asigure dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizică în cazul fetelor din Caracal.

“Din rapoartele pe care le-am solicitat MAI și STS, prezentate astăzi în CSAT, reiese că în cazul de la Caracal instituțiile responsabile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să apere dreptul fundamental la viață. Guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Cetățeanul trebuie să se simtă în siguranță, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac datoria. Voi transmite tuturor instituțiilor responsabile soluțiile pe care eu le propun pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite. Totodată, am solicitat Guvernului ca până la finalul lunii august să vină cu măsuri concrete, astfel încât să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă „ai noștri – vin ai noștri”, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară.

Cetăţeanul trebuie să-şi recâştige încrederea în stat. Am creut instituţiilor responsabile să prezinte situaţia de la Caracal. Sunt probleme grave în desfăşurarea întregii anchete. Nu au fost respectate procedurile interne, a metodologiei declanşării alertei răpire copil. Atitudinea refractară a poliţiştilor faţă de copil, cooperarea instituţională a fost deficitară.

Voi propune soluţii ca astfel de tragedii să fie prevenite.

CSAT  a decis un control atent şi serios al STS pentru o mai bună funcţionare de acum înainte” a mai precizat preşedintele.