POLITICĂ, Uncategorized

Klaus Iohannis: “Leadership-ul feminin a adus beneficii multiple societății moderne, tocmai de aceea trebuie susținut, fără rezerve.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 17 septembrie a.c., un mesaj în cadrul evenimentului Digital Romania International Forum „Women leadership in 4.0 Industries”. Mesajul a fost prezentat de către domnul Andrei Muraru, Consilier Prezidențial, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

„Digitalizarea, inovarea tehnologică și asigurarea unei dezvoltări durabile reprezintă bazele economiei viitorului, iar evenimentul organizat astăzi, la București, în marja Summitului «Inițiativa celor Trei Mări», demonstrează că România este puternic ancorată în direcția creșterii substanțiale a sectorului digital.

Forumul Internațional România Digitală este un proiect pe care l-am susținut încă de la momentul lansării, în 2016, iar tema celei de-a treia ediții, «Women leadership in Industry 4.0», este una nu doar actuală, dar și extrem de importantă. Vorbim, în primul rând, despre impactul major pe care digitalizarea îl are asupra economiei și societății, dezvoltarea României de mâine fiind indisolubil legată de valorificarea oportunităților de pe piața digitală, iar în al doilea rând, avem în vedere respectarea principiului egalității de gen în acest domeniu. La nivel european, neimplicarea femeilor în sectorul digital are un cost economic semnificativ. Rata de renunțare la pozițiile din domeniul digital este mai mare în rândul femeilor, iar îngrijorător este și faptul că, deși startup-urile digitale lansate de femei au o capacitate mai mare de a înregistra evoluții pozitive, există încă o tendință negativă în ceea ce privește implicarea acestora.

În România, am înregistrat numeroase progrese în sectorul digital, însă pentru valorificarea întregului potențial este nevoie, în continuare, de o viziune integratoare, bine structurată și orientată pe termen lung. Se impune, totodată, conectarea sistemului educațional românesc cu evoluțiile extrem de dinamice din acest domeniu pentru a asigura premisele unei economii competitive. La capitolul reprezentarea femeilor în sectorul digital, țara noastră se află pe locul doi la nivel european, ceea ce demonstrează că asigurarea egalității de gen reprezintă pentru noi un obiectiv îndeplinit. 

Așa cum știți, la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar inovarea și digitalizarea se numără printre prioritățile celor șase luni de mandat. Viitorul proiectului european nu poate fi gândit în afara Pieței Unice Digitale, iar egalitatea de gen reprezintă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. România va avea, astfel, oportunitatea de a contribui la îndeplinirea obiectivului Pieței Unice Digitale și de a utiliza experiența dobândită în asigurarea egalității de gen.

Nu în ultimul rând, aș vrea să subliniez că dezvoltarea sectorului digital este direct dependentă de calitatea capitalului uman. Renunțarea la stereotipuri și asigurarea unor șanse egale deopotrivă pentru femei și bărbați constituie fundamentul unei societăți sănătoase. Leadership-ul feminin a adus beneficii multiple societății moderne, tocmai de aceea trebuie susținut, fără rezerve, și în continuare.

Vă felicit pentru inițiativă și perseverență și vă doresc mult succes!”