ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Klaus Iohannis: ,,Niște condamnați și niște corupți s-au unit”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la prezentarea raportului DNA susținut de Laura Codruța Kovesi. În cuvântul său președintele a apreciat activitatea instituției susținând că șefa DNA este departe de revocare. Cifrele nu mint, a precizat președintele, întrebat fiind de posibilitatea de a da curs cererii ministrului justiției de revocare a procurorului-șef, Laura Codruța Kovesi.

Declarațiile președintelui:
– Felicitari în primul rând pentru întreaga activitate din 2017.

– Am ascultat cu interes prezentarea raportului DNA. Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.

– În 2017, au fost soluționate peste 3.800 de dodare, cu 16,5% mai multe decât in 2016, trimis în judecată aproape o mie de inculpați Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut instanțele au condamnat definitiv peste 700 inculpați

– Toate acestea demonstrează înca o dată că DNA e o instituție eficientă și care se afla deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupției, contrar unei evaluari subiective, tendențioase și partizane prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută.

– Eficiența DNA e departe de a putea fi contestată. E o medie de peste 100 dosare pe procuror. DNA, ca parte a Ministerului Public, asigură mecanismele necesare pentru a vindeca România de corupție.

– Din păcate, asistăm la manifestari virulente ale disperării și încercării de manipulare pentru a decredibiliza DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil. Niște inculpați și niște condamnați penal, după ce au fost prinși încălcând legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat.

– Dar așa cum spune un proverb, minciuna umbla cât umblă până i se înfundă.

– Toate aceste acțiuni concertate în plan mediatic nu au șanse de reușită. Cei care le-au pus la cale sunt cei care au rămas în trecut. Trăiesc cu iluzia că puterea înseamnă privilegii și se exercită prin abuz.

-Spre nenorocul lor, democrația s-a consolidat în România, justiția e acum independentă și eficientă, iar spiritul civic al societății se manifestă cu mult curaj.

– Vreau să fiu foarte clar: în lupta dintre nou și vechi, între cei care trăiesc din corupție și cei care o combat, va caștiga România modernă, europeană, care acționează în baza valorilor democrației originale (se corectează) occidentale și a statului de drept.

– Oare de ce mi-am amintit de sintagma democrație originală? Cred că și de acolo ni se trage ceva legat de corupție În cei 16 ani scurși de la înființarea DNA, am fost toți martori la creșterea capacității statului de a combate corupția.

– În tot acest timp, nu doar instituțiile s-au schimbat, societatea s-a maturizat ca urmare a consolidării democrației. Susținerea fără precedent pentru statul de drept ne arată că cetățenii își doresc o Românie demnă, o societate în care cei plasați deasupra legii răspund pentru faptele lor.

– Încrederea în Justiție e dată de cei care însuflețesc sistemul judiciar: magistrații sunt repere de comportament în cadrul oricărei societăti democratice. Integritatea și profesionalismul lor trebuie să rămână standarde pentru societate.

– Din acest motiv, abaterile individuale trebuie prevenite și corectate cu fermitate de instituțiile cu atribuții.

– Incertitudinea generată de multele modificări legislative adoptate de Parlament dăunează grav societății.

– Actorii sistemului de justiție au dat dovadă de profesionalism în tot acest timp. Am deplină încredere ca instituțiile și asociațiile magistraților vor continua să se manifeste când justiția e în pericol.

– Procesul de transformare democratică e unuld de durată. Cred că România are nevoie de legislație care să pună mai mult accent pe prevenire și pe educarea tinerilor privind efectele novice ale corupției de orice fel.

– DNA a arătat că principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, ci realități. O societate cădită pe un asemenea fundament are mai multe șanse de dezvoltare.

– Veți avea în mine un partener și un susținător al aplicării acestor principii. Vă mulțumesc!