POLITICĂ

Klaus Iohannis: “Nu se mai vorbeşte deloc de descentralizare. Înainte actualii guvernanţi erau foarte vocali”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 25 martie a.c., la dezbaterea privind „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală”, organizată de Asociația Orașelor din România.

Pre;edintele a făcut o scurtă trecere în revistă faţă de problemele pe care le întâmpină aleşii locali, după care a precizat că e nevoie de o reală descentralizare şi că nu e normal ca guvernul să taie din banii administraţiilor locale şi că actuala coaliţie de guvernare nu vrea să dea bani pentru investiţii.

“Important este să nu uităm ce reprezintă administrația locală. Administrația locală este partenerul direct al cetățeanului. Până la urmă, în majoritatea problemelor, primarul, nu vă întreabă dacă sunteți de la PNL sau de la PSD, sau de la alt partid. Vă întreabă „domnule, când îmi asfaltezi drumul, când introduci apa, când introduci canalizarea, când se reabilitează școala, când pui termopane la căminul cultural?”, și așa mai departe.

Ori, la aceste întrebări trebuie să răspundeți. Ca să aveți răspuns, trebuie să aveți două lucruri, decizia și banii – autonomie locală și respectarea principiului subsidiarității. Cam astea sunt temele cele mai importante, și atunci relația pe care o aveți cu cetățeanul este una foarte bună. Nu, asta este o problemă frecventă, cred că, nu știu, ține fie de funcția mea, fie de vocea mea.

Nu vreau să monopolizez întreaga discuție, dar câteva teme trebuie să le ating, fiindcă sunt teme pe care ne-am întâlnit și acum mai mulți ani, și acum.

În speță, două le-aș atinge, înainte să ajungem la întrebările pe care, cu siguranță, le-ați pregătit acolo – descentralizare și buget.

Despre descentralizare, fiindcă, fără ea, anumite lucruri se rezolvă greu, am tot vorbit. Culmea este că cei cu care am vorbit acum câțiva ani, și care au fost foarte vocali, ar avea acum pâinea și cuțitul, doar că le-au încuiat în dulap. Nici nu se mai vorbește în actuala guvernare despre descentralizare. Mie, cel puțin, mi se pare foarte ciudat, fiindcă, fără o descentralizare reală, care e dusă până la sfârșit, nu o să aveți instrumentele pentru a răspunde cetățenilor. Deci, aici cred că este cazul să revenim la un lobby foarte intens și să vedem ce se poate face pe descentralizare.

Doi, bugetul. Noi avem un buget național, sau bugetul general consolidat, cu capitole de buget de stat, bugetul UAT-urilor, în fiecare an. Probabil vă amintiți că legea spune așa: proiectul bugetului național se prezintă obligatoriu Parlamentului până în data de 15 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor. De data aceasta, bugetul a fost prezentat de Guvern pe 11 februarie, după trei luni. S-a discutat, s-a modificat, eu am fost foarte nemulțumit cu acel buget. L-am numit, din capul locului, „bugetul rușinii naționale”. Puteți fi de acord sau nu cu această chestiune, dar vă spun că sume importante sunt tăiate la voi, nu de la administrația centrală. Ca să nu mai vorbim de sarcini suplimentare, care au ajuns tot la voi. Au fost luate de la administrația centrală, date la administrația locală, nota bene, fără sursa de finanțare. Amintiți-vă, asta a fost una din temele grele de la început, să nu se facă descentralizare, să nu dea sarcini administrației locale fără sursa de finanțare aferentă. Au ignorat-o, n-au avut niciun fel de treabă. Cred că cei care au scris bugetul, cel puțin unii, ar fi trebuit să înțeleagă cum e cu primăriile. Alții, oricum, habar n-au avut vreodată cum e cu administrația locală. Dar, așa cum e acum, e prost reglementată.

Am trimis bugetul la Curte, că mi s-a părut că este foarte ciudat, după care l-am trimis înapoi în Parlament, să îl îmbunătățească. Nu l-au îmbunătățit, dar au încercat să îmi arunce mie vina, că de ce am întârziat bugetul. Eu l-am întârziat două zile. O zi mi-a luat până m-am hotărât să îl trimit la Curte și o zi mi-a luat până am scris materialul și l-am trimis înapoi în Parlament. Restul, trei luni de la Guvern, plus, probabil, încă doi, trei săptămâni din procedurile de la Curte și de la Parlament.

Una peste alta, m-am așteptat, sincer, de la primari să explice un pic guvernanților de ce nu este bine așa. Dar poate urmează și asta. Până la urmă, multă lume m-a întrebat: totuși, ceva nu se simțea, de ce a întârziat Guvernul bugetul? Eu am un singur răspuns, și vă spun ca fost primar, fiindcă știu, pe urmă, cum urmează agenda: nu vor să dea bani la investiții. Uite așa, cu bugetul unde suntem acum, este aprobat în martie, știți bine, până se fac defalcările, se face aprilie, până ajunge la județ, e mai, până ajunge la voi, e sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. Ce investiții mai începi la jumătatea anului? Nici nu merită să te apuci, că ieși cu procedura dincolo, în anul 2020. Deci, asta este explicația banală pentru ce Guvernul a întârziat bugetul. Părerea mea, nu știu, dacă aveți altă părere, sunt foarte curios să o aud.

În orice caz, oricând aveți, ca asociație, teme pe care credeți că vreți să le discutați cu mine, vă spun acum, aici, foarte deschis: sunt disponibil. Asta este prima întâlnire a noastră într-un format așa, puțin mai informal. Mai bine mai târziu decât niciodată. În concluzie, vă mulțumesc pentru atenție în această primă parte și abia aștept să intrăm în profunzime”, a declarat preşedintele în faţa aleşilor locali.