ACTUALITATE, POLITICĂ

Klaus Iohannis: Până când nu vom fi imunizaţi într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 18 mai 2021, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Președintele anunțat o accelerare a campaniei de vaccinarea și reiterat importanța vaccinării și impactul asupra economiei. Președintele a avut o şedinţă de lucru cu membri ai Guvernului .

Klaus Iohannis. Este evident, campania merge bine, maratoanele de vaccinare au fost un succes, dar, pentru a continua nivelul ridicat de vaccinare, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice şi construirea României post-pandemice.

Primarii şi alte autorităţi locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acţionăm mai intens şi în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil.

Oamenii trebuie să fie informaţi, în localităţile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esenţiale pentru a creşte ritmul de imunizare şi în mediul rural.

Este important să mergem noi către oameni, iar autorităţile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilităţi de vaccinare atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile recreative.

Obiectivul campaniei de vaccinare este, pe termen scurt, acela de a reduce numărul îmbolnăvirilor, spitalizărilor şi deceselor provocate de COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deja. Pe termen mediu, scopul este, bineînţeles, acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului.

Atrag atenţia asupra unui potenţial pericol, poate nu îndeajuns de bine conştientizat sau explicat. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut şi că nu mai are rost să se vaccineze.

Este însă o falsă senzaţie de securitate! Până când nu vom fi imunizaţi într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinaţi de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat.

Aşadar, dragi români, nu ezitaţi să vă vaccinaţi!

Reîntoarcerea cât mai rapidă a tuturor elevilor la şcoală, dar nu oricum, ci în condiţii de siguranţă sanitară sporite, este o prioritate. Deciziile în educaţie, în toată această perioadă dificilă a luptei cu pandemia, s-au luat pe baza unor scenarii legate în mod direct de incidenţa şi rata de infectare de la nivelul fiecărei localităţi.

Ne aflăm, iată, aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, îşi pot relua orele în format fizic. Ne dorim ca acest lucru să rămână neschimbat până la finalul anului şcolar, toţi copiii să îşi poată finaliza cursurile în băncile şcolilor.

În privinţa evenimentelor culturale, este imperativ să găsim soluţii pentru redeschiderea cât mai multor tipuri de evenimente, atât în exterior, cât şi în interior. Este evident rolul important pe care îl are cultura în revenirea la normalitate. Mă bucur că sunt proiecte pilot în acest domeniu şi sper că în curând artiştii îşi vor putea relua contactul nemijlocit cu un public cât mai larg. I-am cerut în mod expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluţiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar şi care îi pot ajuta pe cei din industria spectacolelor, unul dintre domeniile cele mai afectate de restricţiile impuse de pandemie.

Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite şi sunt foarte convins că, în săptămânile care urmează, campania de vaccinare va primi noi forme atractive şi sper foarte mult că putem să-i convingem pe majoritatea românilor să se vaccineze.

Vă doresc tuturor multă sănătate!