POLITICĂ

Klaus Iohannis: „Parlamentarii nu au fost aleși pentru a scăpa un lider de închisoare”

Distribuire articol:

Președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi o conferință de presă având ca temă legile justiției.

Declarațiile președintelui.

,,Cel mai dezbătut subiect public de când e PSD la guvernare, ceea ce spune totul despre dezbaterea din România. Nu sunt dezbătute problemele din infrastructură și alte lucruri importante.

Au început cu ordonanța 13. Suntem într-o situație delicată, pentru că, coaliția majoritară a legiferat netransparent. Într-un mod în care, în ciuda tuturor criticilor, a juriștilor, societate civilă, CSM, au legiferat cum au dorit. Legiferează prost. Calitatea este proastă, iar rezultatul este foarte, foarte îngrijorător.

Timp de un an și jumătate, împreună, prin implicarea cetățenilor care au ieșit în stradă, prin eforturile opoziției de a contesta și prin folosirea tuturor pârghiilor constituționale ale Președintelui, am reușit să protejăm legile justiției de modificările nocive. Atrag atenția parlamentarilor majorității că loialitatea lor trebuie să fie față de alegători, cei care vor ca România să rămână o țară respectată în UE. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în Europa prin legile făcute de conducători pentru a scăpa de închisoare. Legile justiției trebuie îmbunătățite urgent în Parlament și corelate cu opinia Comisiei de la Veneția, astfel încât impactul negativ asupra sistemului judiciar să fie minim.

Legile au fost supuse controlului constituțional, iar în patru cazuri, legile au fost retrimise pentru corecturi și punere de acord cu Constituția. Inclusiv Comisia de la Veneția, arată fără echivoc, că legile afectează actul de justiție și au un impact negativ în lupta anticorupție.

Întotdeauna, Comisia de la Veneția și-a arătat disponibilitatea de a ajuta la construcția unei societăți democratice. Documentele există și vreau să dau exemplu grăitor în acest sens.

Afectează independența procurorilor și judecătorilor. Independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte și nu trebuie să abdicăm.

România este membru cu drepturi depline, dar și cu obligații. Funcționarea justiției este fundamentală, ea nu trebuie să contravină normelor europene sau care ignoră normele europene. Asta ar îndepărta România de valorile de bază ale UE.

În ceea ce privește demersul meu, am cerut reexaminarea legilor, am trimis la CCR și am sesizat Comisia de la Veneția.

În acest moment legea 304 privind organizarea judiciară intră în vigoare. Am epuizat toate căile și sunt obligat să promulg această lege. În virtutea calității pe care o am, cer Parlamentului să corecteze aceste legi la începutul sesiunii parlamentare.

Țin să atrag parlamentarilor din actuala majoritate să reprezinte pe cei care iau trimis în Parlament. Loialitatea parlamentarilor trebuie să fie față de români, care vor să fie reprezentați demn. Nu trebuie să facem legi pentru ca anumiți oameni politici să tranzacționeze statul român

În România standardul trebuie să fie normele de drept intern și european și revenirea la respectul pentru Constituție”.

 


Distribuire articol: