ACTUALITATE

Klaus Iohannis: Politica are nevoie de oameni curajoşi, vizionari, pasionaţi, integri şi pregătiţi

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 24 ianuarie a.c., la Iaşi, o alocuţiune cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi importantă pentru naţiunea noastră, când sărbătorim împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mi-am dorit ca prima mea întâlnire cu românii din acest al doilea mandat să aibă loc aici, la Iaşi, unul dintre centrele simbolice ale modernităţii, spiritualităţii şi românităţii noastre.

Vă mărturisesc că sunt emoţionat de fiecare dată când revin în frumoasa noastră Capitală Istorică şi vă mulţumesc pentru primire! Acum mai bine de un secol şi jumătate, la Iaşi şi la Bucureşti, printr-un act de mare abilitate politică înfăptuit de înaintaşii noştri, au fost puse bazele statului român modern.

Pentru noi, românii, nimic nu s-a câştigat uşor şi simplu în trecutul nostru. Aşa a fost şi la 1859, când situaţia politică a Principatelor Române era extrem de complicată. Tensiunile, disensiunile politice şi sociale, obstacolele interne şi externe nu lipseau nici atunci, însă, în ciuda tuturor provocărilor, solidaritatea şi dorinţa românilor de a se uni au reprezentat o forţă incredibilă.

Nevoia românilor de a fi împreună, transformată, mai apoi, într-un ideal naţional, a făcut posibilă Prima Unire, piatra de temelie a României moderne şi europene de astăzi.

“Unirea este actul energic al întregii naţiuni române. Unirea, Naţiunea a făcut-o!”, spunea distinsul liberal Mihail Kogălniceanu. Onorăm astăzi nu doar priceperea şi abilitatea unor elite, viziunea şi hotărârea lor, ci, mai ales, substratul modernizator al demersului unionist. Unirea Principatelor Române a însemnat demararea unor reforme sistemice sub aspect juridic, administrativ, economic şi social şi a constituit, de altfel, fundamentul pentru Marea Unire din 1918.

Unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, opera extraordinară a generaţiei paşoptiste şi a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, nu trebuie privită doar ca un eveniment istoric, ci ca un ansamblu de lecţii preţioase şi extrem de actuale pe care elitele vremii ni l-au lăsat moştenire.

Dragi români,

La fel cum înaintaşii noştri au acţionat la 1859, politicienii de astăzi trebuie să-şi asume rolul de reformatori. Politica are nevoie de oameni curajoşi, de toţi cei care consideră că a guverna sau a administra o urbe este o misiune onorantă. Avem nevoie de politicieni vizionari, pasionaţi, integri şi pregătiţi, care să îşi pună toată priceperea şi profesionalismul în slujba intereselor cetăţenilor. Avem nevoie de politicieni care să îşi iubească ţara cu adevărat şi să facă din ea o Românie normală.

Românii au arătat fără echivoc că îşi doresc o ţară modernă, prosperă, europeană, o ţară în care fiecare cetăţean să se simtă respectat, auzit, să trăiască decent, să se poată dezvolta şi în care instituţiile statului să rezolve problemele eficient şi rapid.

Românii aşteaptă instituţii publice performante, cu funcţionari integri, profesionişti, oneşti şi deschişi, infrastructură de transport modernă, spitale sigure şi bine dotate, şcoli în care să-şi ducă în siguranţă copiii şi unde aceştia să primească o educaţie la cele mai înalte standarde.

Am încredere că actualul Guvern înţelege pe deplin nevoile pe care românii le au şi că va lua în continuare măsuri concrete pentru a îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuinţele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, şi de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorinţă stringentă a societăţii pentru ca România să se schimbe în bine.

Românii vor vota din nou în acest an. Sunt convins că prin alegerile lor vor demonstra, încă o dată şi încă o dată, că nu mai acceptă persoane superficiale şi slab pregătite în funcţii publice. Cei care urmăresc alte scopuri, cei care nu se vor mobiliza pentru susţinerea unor reforme oneste, în beneficiul oamenilor, cei care vor încerca să submineze lupta împotriva corupţiei vor fi excluşi automat de la treburile publice de către cetăţeni, prin vot.

Îndemn toţi românii să nu mai accepte niciun fel de atitudine ostilă modernizării ţării noastre şi să rămână la fel de angajaţi în sancţionarea derapajelor funcţionarilor şi reprezentanţilor statului. Ataşamentul românilor faţă de spiritul, valorile şi principiile europene este indiscutabil şi a fost demonstrat în nenumărate rânduri, mai ales în ultimii ani.

La rândul său, clasa politică trebuie să demonstreze că îmbrăţişează aceleaşi idealuri şi principii. Ceea ce am învăţat din realizarea Unirii Principatelor şi din modul în care cetăţenii au votat anul trecut este că atunci când românii îşi propun un ideal şi luptă cu hotărâre pentru realizarea lui, nimeni şi nimic nu le poate sta în cale. Fac aici, la Iaşi, din locul în care s-a înfăptuit unirea, un apel către toţi politicienii, indiferent de culoarea politică: nu ignoraţi forţa şi puterea glasului cetăţenilor, nu ignoraţi voinţa lor!

Având în vedere alegerile românilor de acum 161 de ani, îmi vin în minte cuvintele lui Victor Place, consul francez la Iaşi şi martor al înfăptuirii Micii Uniri, care descria semnificaţia alegerii domnitorului Cuza astfel: “triumful complet al ideilor unioniste şi liberale împotriva vechiului sistem de corupţie, care şi-a trăit traiul”, cuvinte pe care le găsesc extrem de actuale.

Votul are puterea de a închide drumul oamenilor necinstiţi şi de a impulsiona meritocraţia, onestitatea, buna-credinţă şi profesionalismul. Aşadar, dragi români şi politicieni de bună-credinţă, vă îndemn să continuăm pe drumul pe care am pornit acum cinci ani împreună: consolidarea statului de drept şi a parcursului democratic şi european al României.

Doamnelor şi domnilor,

Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice, Moldova şi Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic.

Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii, în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc şi să găsim împreună soluţii pentru a înlătura acele situaţii care ne dezbină. Vă doresc să aveţi multă încredere şi mult curaj!

La mulţi ani tuturor, oriunde v-aţi afla!