ACTUALITATE

Klaus Iohannis: “Primarul este reprezentantul comunității. Un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 25 martie a.c., la dezbaterea privind „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală”, organizată de Asociația Orașelor din România.

Preşedintele a fost întreabt de primarii prezenţi, dacă ei, primarii, ar trebui să fie funcţionari şi cum vede sistemul actual de alegeri pentru Parlament şi pentru aleşii locali. Preşedintele s-a manifestat pentru susţinerea sistemului de alegeri în două tururi al primarilor.

“Aici am niște opinii foarte ferme și pot să vi le spun foarte pe scurt:

Primarul este reprezentantul comunității, deci, prin definiție, demnitar. El reprezintă comunitatea. Nu poți să degradezi un ales în funcționar, fiindcă asta ar fi. Peste tot, în democrațiile consolidate, alesul este demnitar. El reprezintă voința unei comunități, fie ea mică, fie ea mare. Asta nu înseamnă că nu-i respectăm pe funcționarii publici, dar funcționarul public nu este ales. El este pe o poziție pe care a câștigat-o, în varianta ideală, prin concurs, și pe care o ocupă. Deci, este meseria lui. Primar nu este o meserie, primar ești ales de comunitate. Deci, aici e clar.

Doi, alegerile locale pentru primari trebuie să se desfășoare în două tururi. Nu poți să fii primar și să te pui în fața comunității, să spui „dragii mei, voi m-ați vrut, deci haideți să faceți” dacă ești ales cu 15%. Haideți să fim serioși! Și cred că majoritatea dintre dumneavoastră vă dați seama că procentul cu care ai fost ales îți mai multă sau mai puțină legitimitate în discuția cu cetățenii. Păi, un fel te prezinți dacă ai fost în două tururi și ai luat, nu știu, 50 și ceva, 60, 70, 80%, altfel te prezinți dacă a candidat o puzderie de lume acolo, ai luat 15% și ai ieșit primar. Și lumea zice „domnule, dar stai un pic, că parcă nu-i chiar super corect ce se întâmplă”.

Deci, nu argumentul să coalizeze partidele mă face să spun asta, ci legitimitatea dată de o alegere care se duce în două tururi și cel mai bun, care ia mai mult de jumătate din voturi, câștigă. Așa trebuie să fie.

Pentru președinții de Consilii Județene, altfel este chestiunea. Un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie. Sigur, sunt județe care au identități, care au steaguri, și așa mai departe, dar nu poți să compari pe un președinte de Consiliu Județean cu un primar. În toată lumea, primarul reprezintă comunitatea. Restul sunt diferite entități administrative. Deci, la președinți cred că nu este greșit să rămână alegerea din Consiliul Județean. Nu văd nevoia unui președinte de județ ales de poporul județului, că nu prea există acel popor al județului. Județele noastre sunt entități administrative care au și ele un istoric, dar nu se poate compara cu identitatea unei comunități, fie comună, fie oraș, fie municipiu.

La Parlament, noi am experimentat diferite chestiuni, care, sincer, au avut rezultate câteodată chiar discutabile. Deci, eu nu m-am simțit confortabil, și nu mi-o luați ca o critică pentru persoane, nu m-am simțit confortabil când am văzut în Parlament tot felul de aleși care au ajuns acolo, dar nu pentru că au avut niște rezultate în politică, ci pentru că au știut să-și facă cunoscut programul pe alte criterii, mai degrabă, hai să le zicem, artistice. Cred că pentru Parlament, în etapa în care se află societatea noastră, alegerea pe listă de partid este potrivită, fiindcă dă inclusiv posibilitatea unui partid responsabil să-și pună pe listă oameni, pe care, pe urmă, îi trimite în comisiile de specialitate. Vedeți bine că, în anumite comisii în Parlament, lucrurile nu avansează, fiindcă partidele nu au oameni care se pricep pe domeniile acelea, să le trimită în comisii. Ori, dacă ai listă de partid, poți să pui și un jurist, și un profesor, și un medic, și așa mai departe, ca să ai pe cine trimite în comisiile de specialitate, să se rezolve problemele la modul cel mai serios și nu în bătaie de joc”, a precizat şeful statului.