POLITICĂ

Klaus Iohannis: PSD este un partid anti justitie, anti investiţii, anti european. Este trist.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă la întoarcerea de la Viena unde a participat la Forumul Europa-Africa.

Preşedintele a răspuns la mai multe întrebări adresate de jurnaliştii aflaţi la aeroport. Preşedintele a spus că nu crede că se va da ordonanţă în privinţa amnistiei şi graţierii.

Declaraţiile preşedintelui

“Din ce am văzut şi la ultimele şedinţe ale PSD, arată pe faţă că PSD este un partid anti justitie, anti investiţii, anti european. Este trist. Românii sunt pro europeni, îşi doresc o justiţie dreaptă. PSD este în opoziţie cu românii. Faptul că în 2108 a ajuns din nou să se analizeze şi să se discuta despre amnistie şi graţiere, demonstrează că acestui partid nu-i pasă de ţară. În urmă cu 29 de ani românii se luptau pentru democraţie, pentru o justiţie corectă.


Jurnalist: Voiam să vă întreb, în primul rând, dacă aţi văzut şi aţi analizat discursul lui Liviu Dragnea de la şedinţa Consiliului Naţional al PSD, inclusiv acuzaţiile pe care vi le aduce dumneavoastră şi doamnei Iohannis, mai ales dumneavoastră că, deşi spuneţi că sunteţi un apărător al justiţiei, totuşi doamna Iohannis nu s-a prezentat până acum în faţa procurorilor.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acest discurs permite doar concluzii triste, triste mai ales pentru PSD, dar triste şi pentru România. Acest discurs arată clar, răspicat, pe faţă, că PSD, sub Dragnea, a ajuns un partid antieuropean, anti-justiţie, anti-investiţii, anti-afaceri. Este trist, este foarte trist, fiindcă, pe de altă parte, toate sondajele şi toate discuţiile ne arată că românii sunt proeuropeni, sunt oameni care vor locuri de muncă, românii îşi doresc o justiţie dreaptă, românii îşi doresc foarte mult un stat de drept.
Iată că PSD, sub Dragnea, a ajuns în opoziţie cu românii. Este un rezultat care trebuie să ne dea foarte mult de gândit şi care, cu siguranţă, nu numai pe mine m-a întristat. Faptul că România, în anul 2018, a ajuns, din nefericire, să discute public dacă să dăm, să nu dăm, graţiere pentru politicieni, infractori, corupţi este ceva inimaginabil. La 29 de ani după Revoluţie, când la Revoluţie am luptat tocmai pentru drepturile noastre, pentru libertăţile noastre, pentru un stat de drept, pentru o democraţie în stil european, arată că acest partid nu este pe calea pe care şi-o doresc majoritatea românilor pentru România.

Jurnalist: Şi pentru că respectaţi acest stat de drept, doamna Carmen Iohannis va merge până la urmă la audierile de la Parchetul General?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bineînţeles, nu avem nimic de ascuns. Aceste speculaţii sunt total fără niciun suport.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi transmis un mesaj public, prin care vreţi să participaţi la şedinţele de guvern. La scurt timp, a venit şi un răspuns din partea Guvernului, un răspuns care nu pare atât de deschis ca dumneavoastră să participaţi la aceste şedinţe. Ce veţi face?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, o să merg. Vedeţi că doamna Prim-ministru, la trei sau chiar patru discursuri publice, a avut mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm şi acum sunt dispus să colaborăm, fiindcă este o chestiune extrem de importantă. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene este o chestiune foarte complicată, foarte grea, şi vrem să facem faţă. Şi am declarat că suntem pregătiţi, dar ca să rămânem pregătiţi şi să avem şi rezultate trebuie să discutăm aceste lucruri. De exemplu, o speţă care acum arde, acum este urgentă şi am cerut, probabil ştiţi, să fie inclus urgent pe ordinea de zi a Parlamentului (n.r. a Guvernului) este Brexit. Există un risc real să avem un Brexit fără acord şi, în acel caz, câteva sute de mii de români rămân cumva cu un statut incert. Aceste lucruri trebuie discutate. Nu putem să stăm să le discutăm după sărbătorile de iarnă. Iată că sunt atâtea argumente şi, sincer, nu cred că mă refuză doamna Prim-ministru dacă merg să discutăm împreună, în Guvern, chestiuni care ţin de România, care ţin de români.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi declarat că atât dumneavoastră, cât şi alte persoane v-aţi gândit ca ţara noastră să fie republică prezidenţială. Ne puteţi explica?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, eu am spus că m-am gândit, cum şi alţii s-au gândit, cum putem să facem să fie cea mai bună arhitectură pentru România, dar asta este o discuţie pur teoretică la momentul acesta. Noi avem o Constituţie, cu toţii o respectăm, şi această Constituţie ne spune cum funcţionează România. Până când ne clarificăm ce dorim de fapt, asta e Constituţia, cu asta trăim.

Jurnalist: Chiar vream să vă întreb dacă mergeţi la şedinţa de guvern chiar dacă nu vă invită premierul şi dacă nu sunt pe ordinea de zi cele trei teme prevăzute în art. 87 din Constituţie, adică ordine publică, apărare…

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeţi, tocmai aici este o problemă care nu a fost chiar bine înţeleasă de persoanele care au ajutat-o, ca să zic aşa, pe doamna Prim-ministru să-mi scrie un răspuns. S-au cam grăbit.
Una la mână, legislaţia în vigoare, şi sunt mai multe acte normative care statuează clar, fără echivoc, că este nevoie de transparenţă în actul decizional – deci, lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, cum se spune acolo, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele.
Există însă – şi aici este o problemă – acea agendă ocultă a Guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă, cu siguranţă, nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poţi să vii în şedinţa de Guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netransparentă.
Şi, în fine, există a treia categorie de acte care pot fi pe agenda Guvernului, acte care figurează la capitolul “confidenţial”. Din varii motive nu pot fi făcute publice. Or, pe site-ul Guvernului acestea evident că nu vor putea să apară. Deci, e clar, Guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă mie, Preşedintelui României. Nu mă trimite doamna Prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului, care site – ce să zic – de multe ori, pe site a apărut ceva şi în şedinţa de Guvern s-a discutat altceva, ca să ne amintim doar de nefericita Ordonanţă 13, care nu a fost publicată în absolut niciun fel. Iar dacă se încadrează sau nu se încadrează la art. 87, ei, căderea de a stabili acest lucru este la Preşedinte şi nu la Prim-ministru. Deci, cred că aici trebuie judecate foarte bine lucrurile şi cred că o să înţeleagă în final toată lumea că este absolut obligatoriu ca întreaga agendă să îmi fie trimisă de fiecare dată când se pregăteşte o şedinţă de Guvern, fiindcă numai eu am căderea să apreciez dacă acte care sunt prevăzute acolo cad în zona care este explicit descrisă de art. 87.
Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Se discută despre ea!
Ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanţă, am avut aproape o revoluţie – deci, o problemă majoră de ordine publică. Or, nu poate doamna Prim-ministru sau cineva din Guvern să-mi spună că nu pot să particip, dacă se discută amnistia şi graţierea, dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică.
Asta nu este incitare, ce vă spun acum; asta este o concluzie din ceea ce am avut data trecută când un astfel de act normativ a fost promovat pe agenda ocultă a Guvernului Grindeanu de la momentul respectiv.
Deci, haideţi să fim oameni responsabili şi oameni serioşi şi să luăm lucrurile aşa cum trebuie luate pentru binele României, nu pentru binele unora şi altora care au impresia că putem să mergem înapoi, în perioada partidului-stat. Nu putem să mergem înapoi în perioada partidului-stat!

Jurnalist: Deci joi veţi merge la şedinţa de guvern, sau intenţionaţi să mergeţi de-acum încolo la fiecare şedinţă de guvern?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: O să merg la şedinţele de guvern, fiindcă Preşedinţia nu se termină nici după Crăciun, nici după Anul Nou. Abia începe, şi probleme vor fi tot timpul de rezolvat şi de discutat. După cum am văzut şi ultima dată la Consiliul European, la care am participat joi şi vineri, problemele şi acolo apar foarte repede, trebuie discutate foarte repede. Şi chiar îmi imaginez că se bucură şi membrii Guvernului dacă merg eu personal să le explic ce s-a discutat acum trei zile la Consiliul European, cum s-au discutat problemele legate de Brexit, şi cred că în final o să înţeleagă toată lumea că fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru România şi evitarea unor erori grave care ar induce o situaţie total nedorită şi o criză politică fără precedent.

Jurnalist: Aţi primit răspuns la solicitarea dumneavoastră de suplimentare a ordinii de zi cu situaţia românilor din Marea Britanie?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Probabil se lucrează încă la răspuns sau primesc mâine răspunsul, în marja şedinţei CSAT. Mâine avem CSAT pentru a continua pe ordinea de zi.

Jurnalist: Aţi primit vreodată agenda de lucru a Guvernului, până acum?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Păi tocmai, că n-am primit-o. De aceea m-am adresat în scris doamnei Prim-ministru, ca să corectăm această deficienţă.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, credeţi că prin prezenţa dumneavoastră, şi prezidarea acestor şedinţe de Guvern, puteţi să blocaţi anumite acte normative?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, eu cred că prezenţa mea acolo ajută la luarea unor decizii poate mai bune decât fără mine, în această situaţie, repet, foarte specifică, foarte specială, când se discută, pe de-o parte, de o ordonanţă pe amnistie şi graţiere, pe de altă parte, este nevoie de o discuţie pe Preşedinţie, pe Brexit, pe românii care aşteaptă o soluţie de la Guvernul României.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, din cadrul PSD, unii lideri spun că o eventuală ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere se dă, nu se discută. Ce veţi face în eventualitatea trecerii prin Guvern a unei astfel de ordonanţe de urgenţă?

Jurnalist: Şi cum vedeţi şi protestele care ar putea să apară, domnule Preşedinte?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta o să vedeţi atunci. Dar nu cred că se va da o astfel de ordonanţă. Chiar cred că mai există oameni responsabili şi chiar cred că lucrurile nu vor deraia. Fiindcă dacă apare o astfel de ordonanţă pe amnistie şi graţiere, ar fi un derapaj groaznic de la democraţie.

Jurnalist: Şi ar putea apărea şi proteste, pentru că vă întrebam despre acest lucru: cum vedeţi aceste manifestări ale oamenilor care nu-şi doresc această ordonanţă privind amnistia şi graţierea? Le încurajaţi sau nu?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: În această etapă, nu doresc să discutăm despre a încuraja sau a nu descuraja o manifestare a unei anumite atitudini. Acum, vorbim despre a face lucrurile care trebuie făcute şi evitat lucrurile care nu trebuie făcute.

Jurnalist: Şi aveţi şi varianta referendumului. Ne puteţi spune, ca un orizont de timp, având în vedere şi discuţiile pe care…

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta rămâne în discuţie. Rămâne în discuţie. Nu putem să organizăm un referendum în perioada sărbătorilor de iarnă.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, dacă o să-mi permiteţi o să insist cu republica prezidenţială. Spuneţi-mi, dumneavoastră, personal, v-aţi dori ca ţara noastră să fie republică prezidenţială?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu personal îmi doresc ca la un moment dat să avem o discuţie aşezată, calmă, bine informată, despre cum ne gândim că am putea să reluăm dezbaterea pe arhitectura statului. Chiar dacă aş avea o opinie, nu cred că ar fi bine, tocmai pentru acea dezbatere, s-o spun acum, în această seară, de aici.

Jurnalist: Mâine, la CSAT, veţi discuta cu Premierul Viorica Dăncilă inclusiv despre această ordonanţă privind amnistia şi graţierea sau veţi discuta inclusiv despre remanierile care au rămas, aşa, în aer, de-atunci?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Deci mâine la CSAT vom discuta agenda CSAT. Vă mulţumesc, vă doresc o seară bună!

Departamentul Comunicare PublicăO să merg la şedinţele de guvern. Preşedinţia UE este o chestiune foarte grea. O speţă este urgentă şi anume Brexit-ul. Câteva sute de mii de români nu pot rămâne cu un statut incert.
Întrebat dacă se va uita pe siteul Guvernului pentru a vedea ordinea de zi a şedinţelor de guvern, aşa cum a recomandat premierul, preşedintele a răspuns: Eu nu mă uit pe site-ul Guvernului. Acolo nu apar toate informaţiile. Sunt informaţii şi secrete, care nu au voie să apară. Eu vreau toată ordinea de zi a Guvernului. Ordonanţa pentru amnistie şi graţiere nu a fost încărcată pe site atunci când a fost elaborată şi nu era pe agenda ocultă a guvernului Grindeanu. Se discută despre amnistie şi graţiere. Avem o problemă majoră.

O să merg la şedinţele de Guvern. Probleme vor fi dediscutat tot timpul”, a încheiat preşedintele.