ACTUALITATE, ECONOMIC

Klaus Iohannis: Putem deveni un important jucător regional în domeniul energiei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 31 octombrie a.c., la Staţia de comprimare gaze naturale Podişor (judeţul Giurgiu), o alocuţiune în cadrul ceremoniei de decorare a companiei Transgaz. El a precizat că avem oportunitatea, ca ţară, de a fi în centrul reţelei regionale de transport şi de a deveni un important jucător regional în domeniul energiei. Declaraţiile preşedintelui:

“Compania Transgaz a pornit pe drumul dezvoltării la scară regională şi vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră, reprezentanţi de seamă ai industriei noastre energetice, să le urmaţi exemplul şi să gândiţi strategii prin care să obţineţi rezultate la fel de valoroase!

Staţia de Comprimare Podişor, pe care o inaugurăm astăzi, este nu doar o componentă importantă a Proiectului BRUA şi o reuşită evidentă a Transgaz, dar şi o referinţă pentru transportul gazelor naturale din această regiune.

Doresc, totodată, să vă transmit tuturor un mesaj de susţinere – vă aflaţi pe drumul cel bun şi sunt convins că rezultatele muncii dumneavoastră vor contribui substanţial la atingerea obiectivului României de a deveni hub energetic regional în realitate, nu doar în diferite planuri sau hărţi frumos colorate.

Accesul la noi surse de gaze naturale şi interconectarea cu pieţele din Europa Centrală şi de Est plasează proiectul BRUA în centrul eforturilor privind securitatea energetică şi integrarea pieţelor de gaze naturale din regiunea noastră. Consider că paşii concreţi făcuţi de Transgaz prin finalizarea a două staţii de comprimare, două din trei, precum şi prin acordurile subsecvente care urmează a fi încheiate, vor aduce România mai aproape de statutul de partener credibil şi implicat în planul creşterii securităţii energetice în întreaga regiune.

Prin eforturile dumneavoastră, ca specialişti şi oameni dedicaţi sectorului energiei, mă aştept ca, la finele unei investiţii de aproape 500 de milioane de euro, proiectul BRUA să plaseze ţara noastră în centrul celei mai noi şi mai importante reţele de transport al gazelor naturale din regiune.

Este indiscutabil faptul că, în domeniul energetic, România se bucură de avantaje certe. Resursa umană calificată, poziţia geostrategică, mixul energetic diversificat, producţia importantă de gaze naturale şi o puternică independenţă energetică asigură României premise autentice pentru un parcurs strategic în viitor.

Din păcate, mai ales în ultimul an, sectorul a fost grav perturbat de măsuri hazardate, precum cele ale vestitei deja, vestite în sensul cel mai negativ, Ordonanţe 114. Efectele toxice ale guvernării din ultimii ani au fost resimţite de fiecare român, prin preţuri record la gaze şi energie electrică, dar şi la bunuri de strictă necesitate.

Acum, urgenţa zero constă în repararea răului produs de această guvernare, iar în etapa următoare este esenţial să ne concentrăm atenţia spre viitor, spre ceea ce ne poate aduce o Românie normală.

În primul rând, trebuie reglementată rapid situaţia consumatorului vulnerabil, pentru susţinerea şi protejarea acestuia.

Fenomenul de sărăcie energetică trebuie combătut prin extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale şi aici rolul dumneavoastră este unul decisiv.

Trebuie să ne asigurăm că, prin dezvoltarea infrastructurii, de beneficiile gazelor naturale se vor bucura toţi cetăţenii României, indiferent unde locuiesc, în mediul urban sau în cel rural, fie că este vorba de Bucureşti, sau Botoşani, sau Bolintin.

Evident, un astfel de deziderat ambiţios nu se împlineşte de la sine. De aceea, oamenii politici, decidenţii guvernamentali, care vor fi în funcţiune în câteva zile, şi actorii implicaţi în sectorul energetic trebuie să lucreze împreună, pentru obiectivele esenţiale de securitate şi independenţă energetică.

În acest sens, alături de dumneavoastră, reprezentanţi şi angajaţi ai sectorului energetic deopotrivă, trebuie să ne setăm ca obiectiv consolidarea rolului regional al industriei energetice româneşti şi să gândim permanent din perspectiva unei poziţii relevante în dinamica regională actuală.

Vă felicit, domnule director, pe dumneavoastră, pe toţi cei care lucrează în Transgaz, vă doresc mult succes în continuare şi, domnule director, promisiunile dumneavoastră de finalizare în termenii propuşi a lucrărilor despre care am discutat, nu doar BRUA, ci şi gazoductul Ungheni-Chişinău, şi altele, le iau de bune şi le predau spre urmărire şi finalizare domnului Prim-ministru desemnat, care, cu siguranţă, împreună cu noua echipă, vor face să se mişte cu totul şi cu totul altfel lucrurile.

Şi, domnule Prim-ministru, mă aştept să luaţi din prima zi în mână aceste chestiuni şi să începem să dezvoltăm România aşa cum trebuie şi aşa cum poate, nu aşa cum, din nefericire, s-a întâmplat în ultimii ani. Situaţii dintre cele mai ciudate – o investiţie finalizată de, cred că am reţinut bine, 500 de milioane de euro, dar drumul până acolo, prin grija unui baron pesedist, nu s-a realizat”, a precizat preşedintele.