ACTUALITATE

Klaus Iohannis refuză propunerile de miniştri şi o trimite pe Viorica Dăncilă în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că “insistenţa cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român”.

“Acțiunile premierului generează grave blocaje cu consecințe negative pentru români, ultimul exemplu fiind amânarea examenului de rezidențiat. Dacă ar fi acționat cu bună-credință, premierul Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să obțină în Parlament validarea pentru noul său Guvern și astfel ar fi fost numit un titular la Educație. În schimb, prim-ministrul îmi cere să încalc Legea fundamentală, forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale. Lipsa de respect faţă de absolvenţii de medicină și față de profesia medicală în general, faţă de pacient şi faţă de oameni este o caracteristică a Guvernului PSD. Amânarea examenului de rezidențiat este o dovadă în plus a eșecului PSD. România are nevoie urgent de un nou guvern responsabil”, menționează președintele.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniştri interimari.

“Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forţând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educaţiei Naţionale, în condiţiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcţie timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituţie. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului şi activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moţiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, punctează Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.