ACTUALITATE

Klaus Iohannis: “România este un aliat puternic şi angajat al NATO”

Mesajul transmis Preşedintelui României, Klaus Iohannis, de către Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

“Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianţă din istorie.

Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate şi prosperitate. A îmbogăţit Alianţa noastră cu noi voci, noi experienţe şi noi capabilităţi.

România, la fel ca toţi Aliaţii NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm şi ne apărăm reciproc de orice ameninţare, provenind din orice direcţie. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!

România este un aliat puternic şi angajat. Contribuiţi la securitatea noastră comună şi la apărarea noastră colectivă, la misiunile şi operaţiile Alianţei.

În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesionişti care ajută la stabilizarea ţării şi prevenirea creării de refugii pentru teroriştii internaţionali.

În Kosovo, ajutaţi la menţinerea stabilităţii în regiunea Balcanilor de Vest.

În Polonia, aţi contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinaţional.

De asemenea, găzduiţi o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice şi aveţi o contribuţie esenţială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian şi maritim. Această regiune are o importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică şi merită atenţia şi prezenţa noastră continuă.

Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an şi de a moderniza forţele armate pe parcursul următorilor 10 ani. România înţelege că într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră şi trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri.

Securitatea reprezintă fundamentul libertăţii şi prosperităţii noastre.

Vă mulţumesc tuturor pentru contribuţia deosebită la Alianţa noastră.

Vă felicit cu ocazia acestei aniversări!”

Mesajul transmis de către Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, poate fi vizualizat aici

Departamentul Comunicare Publică