ACTUALITATE

Klaus Iohannis: “Sprijin total decizia Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin”. Video.

Președintele Iohannis și-ar dori și revenirea la alegerea președintelui Consiliului Județean din rândul consilierilor județeni, dar acest lucru nu face parte din proiectul actual al guvernului.

Amintim, Premierul Orban a anunțat azi că Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Varianta ordonanței de urgență a fost astfel abandonată.

“Sprijin total decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea pe modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Revenirea la două tururi, o măsură cerută insistent de cetățeni, este absolut democratică, normală și reprezintă calea corectă de alegere a primarilor. Imediat ce Guvernul va trimite Parlamentului proiectul pe care își angajează răspunderea, voi solicita convocarea sesiunii extraordinare a Legislativului pentru a discuta această nouă lege”.

ℹ️Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că sprijină total demersul Guvernului de a-şi angaja răspunderea în Parlament cu privire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.Klaus Iohannis:”Astăzi Guvernul a decis să își angajeze răspunderea pe modificarea Legii alegerilor primarilor. În speță, se dorește revenirea la alegerea în două tururi, care este absolut corectă, democratică și normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul și îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unul din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe și pot să vă spun chiar mai mult. Astăzi s-a decis în Guvern că se va angaja răspunderea. În foarte puțin timp documentul va fi trimis la Parlament și, imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care își angajează răspunderea Guvernul.”

Publicată de Raluca Turcan pe Joi, 16 ianuarie 2020