Klaus Iohannis: „Studenţii sunt membrii comunităţii academice cel mai puternic orientaţi spre viitor”

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis în cadrul celei de-a 7-a Conferinţe a Rectorilor şi a Forumului Studenţilor ASEF

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 13 mai a.c., un mesaj în cadrul celei de-a 7-a Conferinţe a Rectorilor şi a Forumului Studenţilor ASEF, organizate la Bucureşti. Mesajul a fost prezentat de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educaţie şi Cercetare.

„Am plăcerea de a ura un călduros „Bun venit la Bucureşti!” participanţilor din ţară şi de peste hotare, dorind, totodată, oaspeţilor noştri internaţionali o şedere plăcută şi productivă în România. Întâlnirea de astăzi reprezintă o oportunitate importantă de a încuraja dialogul şi de a încuraja cooperarea academică dintre Europa şi Asia.

Relaţia dintre Europa şi Asia este un motor al progresului global şi trebuie să fie una multisectorială. Educaţia este, de câtva timp, o dimensiune vizibilă a acestei relaţii, luând forma mobilităţii pe termen scurt sau lung a studenţilor, a parteneriatelor de cercetare şi a vizitelor cadrelor didactice. Credem cu tărie că aceste contacte trebuie să sporească şi să devină piatra de temelie a colaborării noastre viitoare.

Actualul eveniment urmăreşte introducerea unei dimensiuni tematice cooperării existente şi accentuarea responsabilităţii sociale ca misiune globală a învăţământului superior. Faptul că Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sunt în centrul actualei reuniuni este cu atât mai important cu cât ne confruntăm cu multiple provocări în domeniul comerţului echitabil, al luptei împotriva sărăciei, în reducerea poluării, dar mai ales a schimbărilor climatice. În luna martie a acestui an, studenţii s-au aflat în fruntea primei mişcări de protest globale îndreptate împotriva eforturilor insuficiente de a opri schimbările climatice. Acest subiect este deja unul intersectorial, fiind vizibilă importanţa sa crescută în viaţa academică, reprezentând o preocupare din ce în ce mai importantă a studenţilor, o dimensiune cheie a cercetării şi un subiect de interes pentru politicile publice.

Universităţile sunt adesea considerate a fi deschizătoare de drumuri. Acestea au de jucat un rol în construcţia unei economii sustenabile, ca iniţiatoare de schimbări sociale şi economice. Resursele limitate ale planetei noastre nu ne-au împiedicat – până în prezent – să progresăm în diferite domenii, de exemplu prin reducerea sărăciei extreme. Avem însă, în continuare, multe probleme de înfruntat, având la dispoziţie mai puţine resurse decât în trecut. Păstrarea vechilor obiceiuri de consum nu mai este o opţiune dacă dorim să protejăm planeta pentru generaţiile viitoare.

Am considerat întotdeauna că schimbarea comportamentelor individuale nu este suficientă pentru a combate schimbările climatice. Tehnologia joacă un rol critic. Acum 200 de ani, panica malthusiană pe tema suprapopulării s-a dovedit nefondată: evoluţiile tehnologice au permis agriculturii moderne să reducă ponderea populaţiei ameninţate de foamete la un minim istoric. În prezent, revoluţii similare sunt necesare cu privire la modul în care producem, în reducerea consumului de resurse utilizat în accesarea de servicii, dar şi în vieţile noastre de zi cu zi. Transformările tehnologice care vor genera aceste revoluţii vor apărea probabil în laboratoarele universităţilor noastre. Învăţământul superior are capacitatea unică de a identifica nevoile momentului, de a găsi oportunităţi pentru cercetare şi de a utiliza rezultatele acesteia pentru a promova dezvoltarea durabilă. Sinergia rezultată din cooperarea inter-universitară şi din proiectele derulate în colaborare nu pot decât să accelereze progresul nostru în direcţia atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Având în vedere importanţa evenimentului de astăzi, aş dori să mulţumesc atât Fundaţiei Asia-Europa, cât şi Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative pentru organizarea sa. Sper ca ambele instituţii să îşi continue eforturile de promovare a cooperării în domeniul învăţământului superior şi să avem ocazia să vedem, în viitor, rezultatele acestor eforturi.

Doresc, de asemenea, să salut implicarea studenţilor în acest eveniment. Din experienţa mea, studenţii sunt membrii comunităţii academice cel mai puternic orientaţi spre viitor, contribuind într-un mod inovator şi cuprinzător la o viaţă academică bogată. În România, studenţii şi reprezentanţii acestora sunt din ce în ce mai implicaţi în dezvoltarea de politici publice, iar schimbul de bune practici cu privire la includerea acestora în procesul decizional este valoros.

În încheiere, aş dori să extind o invitaţie către partenerii noştri internaţionali de a îşi întări colaborarea cu instituţiile de învăţământ superior din România şi să-i asigur că parteneriatele academice internaţionale au un aliat în persoana Preşedintelui României. Voi face tot ce stă în puterea mea pentru a promova internaţionalizarea educaţiei ca punte între societăţile noastre”.

Departamentul Comunicare Publică

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.