LIFESTYLE

Klaus Iohannis: Trebuie să fim realişti, un scenariu cu risc zero nu există

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 26 august a.c., la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea conferinţei de presă:

Bună ziua!

Peste două zile debutează campania electorală pentru alegerile locale, care vor avea loc în luna septembrie. Este pentru prima dată când, în România, scrutinul electoral şi campania aferentă se vor desfăşura în condiţii excepţionale, generate de epidemia de COVID-19. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă.

Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campania electorală, cât şi scrutinul propriu-zis, în condiţii de maximă siguranţă sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi pentru a reduce riscul infectării participanţilor la procesul electoral.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toţii un set de reguli şi măsuri venite tocmai să asigure un cadru optim de desfăşurare a acţiunilor electorale în condiţii speciale. Există precedente, sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie, fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări.

Trebuie să fim realişti, un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri speciale sunt înţelese, însuşite şi aplicate, atât de organizatori, cât şi de cetăţeni, riscul poate fi redus la minimum. Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să ştie ce trebuie să facă, ce este permis şi ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât şi, evident, în ziua votului.
Fac un apel la responsabilitate, şi aici mă adresez în special candidaţilor la aceste alegeri locale, precum şi echipelor acestora de campanie. Respectaţi toate aceste reguli şi nu îi expuneţi pe oameni pericolului infectării! Niciun obiectiv electoral nu este mai important decât sănătatea, iar orice încălcare a normelor va trebui drastic sancţionată.

Toate aceste proceduri elaborate de Guvern şi Autoritatea Electorală Permanentă sunt gândite tocmai pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetăţean al României cu drept de vot, în condiţii de maximă siguranţă, dar şi să-i ofere oportunitatea de a-i cunoaşte pe cei care candidează şi oferta lor electorală. Pentru că alegeri în absenţa unei campanii, fie ea şi atipică, nu pot fi imaginate într-o democraţie. Cum, de asemenea, este foarte dăunător pentru o democraţie să amâni pe termen nedefinit alegerile.

Alegerile reprezintă fundamentul democraţiei. Chiar dacă trăim una dintre cele mai complicate perioade din istoria recentă a României, democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm.

Să nu uităm că alegerile locale în România au fost deja amânate, pentru că la momentul respectiv nu ar fi putut fi organizate în siguranţă. Acum însă ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează transmiterea coronavirusului, ele se aplică deja în toate domeniile şi vedem că funcţionează, de aceea putem avea în România un proces electoral corect, care să se desfăşoare în siguranţă. Mă refer, desigur, la principalele reguli care deja fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, cele privind purtatul măştii, păstrarea distanţei şi igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga, în mod firesc, şi norme specifice perioadei electorale.

Dragi români,

Este important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea în care trăiţi în următorii patru ani. Să-i alegeţi în cunoştinţă de cauză pe cei care vă inspiră încredere, care sunt competenţi şi pot aduce dezvoltarea în oraşele, în municipiile, în comunele în care locuiţi.

În încheiere, vreau să subliniez că este esenţial să facem tot ce ţine de noi, autorităţi şi cetăţeni, pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii nu trebuie să lăsăm să se adauge şi un deficit de legitimitate a aleşilor, care pe termen lung riscă să ducă la slăbirea reprezentării cetăţenilor şi, implicit, a drepturilor lor civice.