POLITICĂ

Klaus Iohannis: Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a prezidat joi, 12 noiembrie a.c., o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, alături de Prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Vă prezentăm în continuare transcrierea intervenţiei Preşedintelui României de la începutul videoconferinţei:

Bună ziua tuturor!

V-am invitat astăzi la o întâlnire care cred că a fost aşteptată de mulţi dintre dumneavoastră. Domnul Prim-ministru şi cu mine am considerat că, în acest moment dificil pentru toată lumea, este bine să ne vedem, să vă spunem cum se văd lucrurile de aici, din Capitală, şi să ascultăm opiniile dumneavoastră, din judeţe.

Daţi-mi voie să încep prin a vă mulţumi pentru că, de luni de zile, sunteţi implicaţi, împreună cu Guvernul, împreună cu mine, în gestionarea acestei pandemii.

Este o perioadă extrem de complicată şi zilnic apar noi provocări, însă, până acum, noi am făcut faţă acestor provocări şi, împreună cu dumneavoastră, toţi, din judeţe, intenţionez să facem faţă şi în continuare acestor provocări.

Pe parcursul pandemiei, am observat cu toţii că este, evident, cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toţi, deci şi pentru dumneavoastră, este sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin, în principal, din două zone.

Prima zonă este zona de protecţie şi vorbim aici de măsuri care au fost luate, din fericire, de câtva timp de Guvernul Orban – este vorba de portul măştii, distanţare, igienă.

Pe de cealaltă parte, al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populaţiei. Asta înseamnă că reducem, practic, posibilităţile de contact între persoanele infectate şi persoanele sănătoase. Deja putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, măsuri care, la momentul respectiv, au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau primele rezultate. Cu siguranţă că aţi observat că acum trei-patru săptămâni numărul de cazuri creştea de la săptămână la săptămână foarte mult şi acum suntem, iată, deja cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 şi sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. Nu putem să spunem, din păcate, încă că am reuşit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate.

Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există şi arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă, vedem, la Terapie Intensivă numărul de persoane creşte, din nefericire, şi asta este marea tragedie. În fiecare zi vedem că avem un număr important de decese. Prea mulţi, mult prea mulţi români mor de această boală şi atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive.

Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis să dăm posibilitatea autorităţilor locale să ia decizii în funcţie de evoluţia acolo, în plan local. Această abordare a funcţionat rezonabil şi s-a putut reacţiona în funcţie de evoluţia pandemiei în fiecare judeţ, în fiecare localitate. Ştim cu toţii că evoluţia pandemiei este diferită în localităţi diferite, în judeţe diferite.

Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem, chiar în aceste zile, localităţi, chiar mari municipii, care au fost trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a mai dat rezultate suficiente.

Însă, ca să revin, noul set de măsuri luate în plan naţional sunt bine gândite, sunt măsurile corecte şi sunt măsuri de la care aşteptăm rezultate peste două, maximum trei, săptămâni. Deci, încă o dată, avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii după primul set de măsuri luat de Guvern. Acum s-a luat al doilea set, s-a impus al doilea set de măsuri, fiindcă numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.

Aceste măsuri, care au fost stabilite şi sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni, sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar, şi explicate. Mă aştept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliţie, Jandarmerie, să fiţi foarte fermi. Să fiţi foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de nişte măsuri politice, ca să arătăm că ştim ce vrem să facem. Aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică şi în joc este viaţa multor români.

Aşadar, fermitate, claritate, până când toată lumea înţelege că aceste măsuri trebuie respectate.

Ştiu că nu sunt măsuri populare. E uşor de înţeles că nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinţilor că şcoala se va desfăşura on-line, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiştii, cu experţii, şi toată lumea a fost convinsă că fără aceste măsuri nu putem să mergem mai departe.

Aşadar, aştept de la dumneavoastră, de la toţi, fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică. Comunicaţi măsurile, comunicaţi ce se întâmplă, însă să nu deveniţi sursă de ştiri panicarde! Ar fi o eroare fundamentală.

Noi suntem cu toţii foarte îngrijoraţi, dar nu trebuie să fim panicaţi. Trebuie să fim fermi, trebuie să luăm toate deciziile cu mintea limpede şi, repet, să avem în vedere obiectivul principal – sănătatea oamenilor.

Vă doresc să aveţi mult succes în implementarea acestor măsuri, să aveţi o colaborare şi o corelare foarte strânsă între dumneavoastră, din plan local, şi responsabilii din Guvern care se ocupă de dumneavoastră şi împreună, sunt convins, dacă facem lucrurile ca lumea, aşa cum trebuie, vom reuşi pentru români să îngrădim răspândirea acestei pandemii.

Şi, la final, daţi-mi voie să vă spun că există şi un licăr de speranţă: aţi observat probabil cu toţii că în ultimele zile au apărut ştiri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu ştim în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile şi să fie la dispoziţia noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranşe.

Nu vom avea toate dozele simultan şi de la început, vom avea în tranşe. Vom începe cu vaccinarea personalului medical, întregului personal medical, după care se va continua după o schemă care este deja elaborată de specialişti ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, cu persoanele din prima linie, cu lucrătorii esenţiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală şi vaccinarea populaţiei generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară.

Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci, împreună cu dumneavoastră, gestionăm pandemia. Depinde de noi să o facem bine, fiindcă asta aşteaptă românii de la noi.

Vă mulţumesc!

Departamentul Comunicare Publică