ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Kovesi: ,,Sunt rețete pentru fraudarea banului public”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut o conferință de presă în care  a făcut public raportul instituției. Kovesi a spus că anul 2017 a fost unul extrem de dificil pentru instituția pe care o conduce.

Ea consideră că cererea de revocare este nejustificată.

Declarațiile Laurei Codruța Kovesi:

Kovesi: Compararea unor bugete pe diferite pachete nu este oportună. Persoane care dețin funcții importante.

– E un moment în care analizăm ce am făcut bine, ce nu am făcut bine și ce am greșit. Analiza noastră poate fi utilă pentru fundamnetarea unor decizii privind reducerea corupției.

– 2017 a fost un an dificil. Demersul luptei anticorupție a fost pus puternic sub semnul întrebării. Bugetele publice sunt în continuare devalizate de corupție. Ne punem întrebări dacă sunt necesare și alte măsuri.

– Anul trecut, aproximativ 1000 de inculpați au fost trimiși în judecată. DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. O treime din inculpații trimiși în judecată au avut funcții de conducere: 3 miniștri, 5 deputați, un senator, un fost președinte al Camerei deputaților, un secretar general au fost trimiși în judecată.

– Aceste cifre ne arată că, de cele mai multe ori, cei care comit infracțiuni de corupție au ca principale atribuții gestionarea bugetelor publice.

– Sunt tipare pe care infractorii le cunosc, le dezvoltă. Sunt rețete folosite pentru fraudarea banului public.

– Toți stiu ce trebuie să facă ca să câștige contracte din bani publici.

–  Un exemplu dramatic din sănătate: DNA a identificat manageri de spitale care iau mită de la furnizori de bunuri și servicii, se iau comisione de milioane de euro.

– Anul trecut, investigațiile privind frauda cu fondurile UE s-au dublat. În cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunitățile rurale, cele mai sărace.

– În câte din aceste dosare, închise ca efect al CCR, alte instituții au demarat proceduri pentru răspundere civilă? Exista interes la alte instituții pentru recuperarea acestor bani pierduți?

– O altă situație gravă: în multe din cauzele investigate, există situații în care reprezentanții institutiilor publice nu se constitutie parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor.

– E de neînțeles.

– CCR a pronunțat în 2016 o decizie privind abuzul în serviciu. Ca procurori, respectăm decizia CCR și în situațiile în are se produc prejudicii prin încălcarea legislației secundare, noi nu mai putem reține răspunderea penală. Ca efect, au fost închise 275 de dosare, cu prejudicii de 148 milioane euro.

– 189 de inculpați au fost trimiși în judecată anul trecut pentru abuz în serviciu, 85 milioane de euro prejudicii estimate. Sesizările transmise către DNA: de foarte multe ori primim sesizări pentru fapte comise acum 9-10 ani, și trebuie să găsim mecanisme ca instituțiile să nu mai aștepte atât de mult timp.

– E foarte dificil să faci ancheta într-un dosar cu fapte comise acum 9-10, cu toate acestea am reușit. Un procuror trebuie să finalizeze ancheta în termen rezonabil. În 2017 am identificat două dosare cu prescriere, iar aceasta situație a fost imputabilă unui procuror, și am sesizat Inspecția Judiciară.

– Anchetele noastre dovedesc că, în ce priveste corupția în instituțiile publice, se repetă prin aceleași acțiuni. De aceea, am înființat un compartiment. A realizat analiza pe baza investigațiilor. Iată câteva concluzii:

-Există sectoare în achizițiile publice cu corupție generalizată: preț mai mare plătit de stat, lucrări neexecutate. Blocarea dezvoltării comunității, scăderea calității vieții, afectarea infrastructurii.

– Modul de acțiune, câteva exemple din sănătate: un singur dosar, adosul comercial al intermediarului a fost un milion de euro, prejudiciu pentru spital. Sumele sunt supraevaluate pentru a plăti mita pentru manageri.

– Există o perioadă mare de timp în sănătate între producerea faptelor și investigarea ei. Fapta e sesizată de Curtea de Conturi la 6 ani după comiterea ei. Iată un exemplu: contract in 2010-2012, sesizarea Curții de Conturi în 2016.

– Folosul ilicit obținut prin astfel de acțiuni de multe ori e obținut de persoane din anturajul său sau din același partid politic.

– În 2017, DNA a avut de soluționat peste 11.000 dosare. Deși aproximativ 100 de procurori fac investigații efective, s-au soluționat circa 3.800 dosare. E cel mai mare număr anual de la înființarea instituției. Aceste cifre ne arată că nu putem soluționa într-un an toate dosarele. Avem probatorii complexe, care necesită mult timp. Am audiat peste 23.000 de persoane, o medie de 85 persoane pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente.

– Asta au făcut procurorii DNA într-un an.

– Pentru a ilustra efortul, vă dau un singur exemplu: un dosar cu peste o mie de martori, 75 de suspecți, peste 135 de ridicări de documente, verificate 27 de societăți comerciale, peste 64 de măsuri asiguratorii pentru prejudiciu de 2,8 milioane euro. Acest dosar are peste 45.000 de file. E un singur dosar, iar procurorul acesta mai are înca 75 de dosare.

– La finalul anului au rămas nesoluționate peste 6.000 de cauze. Nu ne alegem dosarele, avem obligația sa investigăm toate faptele sesizate, de competentă DNA. Procurorii DNA nu au normă de rechizitorii. Activitatea procurorului de judiciar – 42 de procurori care fac zilnic asta.

– În 2017, 713 inculpați condamnați, printre care 28 de primari, 38 de directori de instituții publice, un senator

– A scăzut numărul de achitări cu 9% față de 2016.

-Rămânem preocupați de îmbunătățirea standardelor de calitate. Am dispus o verificare privind achitările, prin ordin intern, să vedem dacă sunt imputabile procurorilor.

– Recuperarea prejudiciilor. În dosarele investigate, bunuri indisponibilizate de peste 200 milioane euro. Hotărârile judecătorești definitive au dispus confiscarea de bunuri de peste 159 milioane euro Organele fiscale trebuie să execute aceste hotărâri definitive.

-Aceasta e contribuția DNA la bugetul statului.

– 2017 a fost un an dificil pentru DNA, în care ne-am confruntat și cu probleme ce țin de codul deontologic. Au fost doi procurori DNA revocați, unul a fost trimis în judecată. Altul a fost sancționat disciplinar. Cazurile sunt singulare, nu caracterizează activitatea instituției. Avem toleranța zero. Ne-am schimbat procedurile interne.

– Știu că ne-am făcut datoria cu mult efort, profesionalism, dar când sunt critici din societate trebuie să ni le asumăm. Statutul ne obligă la reținere. CSM analizează criticile, tot CSM ne apară când atacurile sunt nejustificate. DNA a devenit un reper de eficiență în societate, dar asta înseamnă și responsabilitate.

– Îmi doresc ca dificultățile și reusitele noastre să fie cunoscute la nivelul societății, pentru că vrem să facem România o țară mai curată, un loc în care să rămânem și să nu plecăm în altă țară.

– Nu putem vorbi despre activitatea din 2017 fără a vorbi de provocări: atacurile fără precedent la adresa noastră și încercările de modificarea a legislației.

– S-a încercat modifcarea legislației pentru deincriminarea unor fapte. Ne-am exprimat deschis, vom continua să facem acest lucru. Nu facem noi legea, dar avem obligația să ne exprimăm opinia cu privire la riscurile și vulnerabilitatile care pot exista. Ne opunem slabirii legislației. Indepedența procurorilor e o valoare incoruptibilă

Prioritătile pentru 2018 sunt:

– soluționarea cazurilor vechi, fraude cu fonduri UE, achiziții publice, creșterea standardelor de calitate în urmărirea penală.

Vă mulțumesc tuturor pentru colaborarea din 2017, mulțumesc și ambasadelor pentru sprijinul în programele de cooperare.

Bilanțul e de 3800 de dosare