LIFESTYLE

La 102 ani, în costum popular și cu toiagul în mână, la secția de votare

S-a născut înaintea Marii Uniri și a trăit în regimuri politice dintre cele mai variate. A luptat pe front pentru păstrarea suveranității României, convins fiind că țara are nevoie de el. Își face și acum datoria față de țară, fiind prezent la vot ori de câte ori sunt alegeri. N-a lipsit nici de la cele două tururi de scrutin pentru alegerea președintelui țării. Îmbrăcat în costum popular, cu toiagul de care se sprijină, veteranul de război hunedorean Ștefan Gros a uimit asistența cântând un cântec de cătănie la intrare în secția de votare.

Fiecare suntem datori să vrem bine. La toate partidele care au venit, am sperat că va fi mai bine, d-apoi ele or fost în tot chipul, ca şi la om acasă – o fost şi mai bine, şi mai rău… Or trecut toate! Ar fi bun, să poată fi o cale mai dreaptă. Cam de 70 de ani, am mers tot pe căi strâmbe. Eu nu am mai nimerit bine de pe când o fost Regele Mihai! Şi atunci or fost moşieri, şi săraci. Dacă nu aveau ceva, le dădea boierul, contra cost: vara veneau la lucru. De atunci încoace, nu o mai fost nime să mai poată ajuta un ţăran. Apoi să vedem acuma cum o fi! Eu sper să le dea Dumnezeu minte ca a lu’ Mihai. Dacă le-o da Dumnezeu la partidul ăsta mintea lu’ Mihai, atunci România pleacă pe o cale dreaptă. Da’ dacă or fi, care or fost şi până acuma…. 

Până acum, fiecare cum o apucat, fiecare cum să-i bage pă hăilalţi la puşcărie. Io am trăit la oi, da’ acum dau foc la lână, n-am oi pă iarnă, s-o distrus tot! Dumnezeu să ne îndrepte pe bine, să le dea Dumnezeu minte la aleşi să ne poată conduce fără minciuni şi fără promisiuni. Şi dacă promit şi ar face pe jumătate, tot ar fi bine!” a declarat veteranul de război, pentru http://www.replicahd.ro.

Veteranul de război Ștefan Gros s-a născut în octombrie 1917, în vârful unui munte, unde trăia familia sa. A uimit toată țara când, la 90 de ani, s-a angajat cu carte de muncă, ca păstor la o stână de oi. Întrebat de reporterul de la sursa citată dacă are un sfat pentru tineri, acesta  spune: „Am! Să muncească numai pe dreptate că Dumnezeu îi avansază!”.

Ieri, după ce a votat, bunicul s-a întors acasă nu înainte de a spune membrilor secției de votare că datoria față de țară este sfântă și trebuie onorată, iar dânsul se va întoarce să voteze și la anul care vine!

Sursă foto/video: https://observator.tv/ și http://www.replicahd.ro/.