LIFESTYLE

La 83 de ani, muncește cu ziua prin sat, pentru un litru de lapte și 5 lei

Tanti Chivuța locuiește în comuna Săgeata, județul Buzău, și, la 83 de ani, îi poate face pe mulți să lase capul în jos de rușine. Micuță de înălțime, cu pielea purtând urmele vârstei, femeia muncește cu ziua prin sat, pe la vecini, ca să aibă ce pune pe masă și pentru a-și putea îngriji fiul bolnav. 

La marginea comunei Săgeata, în fața unei case cu pereți roz, Parascheva Lungu – sau tanti Chivuța, cum e cunoscută printre săteni – încearcă să smulgă cu o sapă buruienile crescute printre peticele de ciment. Le aruncă într-o parte, se ridică, se întinde și o ia de la capăt. Dă cu mătura, scoate buruieni Tanti Chivuța a avut grijă de o altă bătrână care a locuit în casa roz. Azi, casa-i părăsită, dar femeia nu vrea ca locul să arate neîngrijit, așa că scoate buruienile și adună gunoiul. E foarte cald, iar vântul abia adie, însă tanti Chivuța nu renunță. Vrea să adune și gunoaiele aruncate în șanțul de lângă drum. Pensia mică a determinat-o pe femeia de 83 de ani să facă diverse munci prin sat. A avut grijă de o bătrână în casa cu pereți roz, dar după ce aceasta a murit, încăperile au rămas goale. “M-a rugat doamna să am grijă de casă”, mărturisește tanti Chivuța. “Nu mai stă nimeni aici, după ce a murit baba, dar dau și eu cu sapa să scot buruienile astea, să nu se vadă urât”.

Pentru o mătură și o buruiană scoasă, tanti Chivuța primește un litru de lapte și 5 lei, ori, dacă merge mai jos, “la băieți”, pleacă acasă cu câteva roșii, niște ardei și castraveți. Băiatul e bolnav, la pat, nepoții sunt plecați la oraș Viața nu a fost generoasă cu Parascheva Lungu. Deși la bătrânețe ar trebui ca tinerii să aibă grijă de părinții bătrâni, aici situația este invers. Ea este actrița din România căreia i s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat Recomandări Ea este actrița din România căreia i s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat Ciroza l-a pus la pat pe fiul ei de 55 de ani. Bărbatul nu mai poate munci, iar ajutorul social și pensia mamei sale se duc, în mare parte, pe medicamente.

Tanti Chivuța e nevoită, așadar, să muncească pentru amândoi. Bătrâna nu se plânge de viața grea pe care o duce și le găsește o scuză nepoților care nu dau prea des pe la ea: “Au și ei viața lor, sunt tineri” Copiii bărbatului – nepoții Chivuței – sunt plecați la oraș, unde și-au găsit de lucru, însă îi mai ajută din când în când, aducându-le bani și de-ale gurii.

SURSA: LIBERTATEA.RO