ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

La această oră, Tibi Ușeriu aleargă cu lupii în nordul Canadei

Aseară, la 20,30 ora României, pe o temperatură de -28 grade Celsius, bistrițeanul Tibi Ușeriu a luat startul la Yukon Arctic Ultra, o cursă extremă de  700 km care se desfășoară în nordul Canadei. Căștigător de trei ori consecutiv la ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord (Ultra Arctic 6633), Ușeriu s-a înscris în această  cursă pentru a promova Via Transilvanica,  dar și pentru a-și testa propriile limite și a triumfa într-un maraton cel puțin la fel de dificil ca cel pe care l-a cucerit anii trecuți. Cu toate că zona în care se desfășoară Yukon Arctic Ultra este asemănătoare cu Ultra Arctic 6633, prezența haitelor de lupi care îi urmăresc pe participanți, sălbăticia traseului și temperaturile scăzute fac din această cursă una cu adevărat extremă, puțini dintre concurenții care se aliniază la start reușind, în fiecare an, să treacă linia de sosire. Recordul, din anul 2013, aparține danezului Casper Wakefield care a străbătut cursa în 186 de ore si 50 de minute.

,,Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când. Poteca este destul de bine bătătorită deoarece pe aici se circulă cu snow-mobile si cu sănii trase de câini. Dacă bate vântul însă, poteca dispare si apare … distracția. O noutate însa va fi prezența lupilor. În fiecare an au fost participanți care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic dupa câteva zile în care au fost urmariți în mod constant de haite de lupi. Nu te atacă (așa se zice …), dar stau la 50-200 metri de tine și așteaptă … zile intregi. Daca ți se face frică … nu mai dormi, iar dacă nu mai dormi … în final cedezi și abandonezi. Au la ei mâncare pentru a supraviețui 48 ore, așa că în caz de probleme anunți organizatorii și aștepți. Singur oricum nu ești, lupii sunt aproape” se arată pe pagina Tășuleasa Social.

Înainte de start, Tibi Ușeriu a declarat pentru aimx.ro următoarele: „Depinde cum începe cursa. Încerc să plec la început cu primii, după care voi merge în ritmul meu. Imi voi adapta apoi strategia și după cum va evolua situația la fața locului. Aici poți să fii cât de tare vrei și te dă de pământ. Sau mai slab și să te integrezi bine în peisaj. Yukon Arctic Ultra este o cursa așa de lungă și grea încât se poate întâmpla orice”. 

În timp ce Tibi va alerga cu lupii în nordul Canadei, milioane de susținători din întreaga lume vor sta cu sufletul la gură așteptând ca Tibi să parcurgă cursa…. ,,până la capăt”.

Cristina Rusu

Sursă foto: aimx.ro