La Blăjenii de Jos, în rezervația „La sărătură”, a înflorit floarea sării. FOTO

de Mihai Sărmășăn

Rezervația naturală de tip botanic suprapusă sitului Natura 2000 – „La Sărătură” se află la aproximativ 2,5 km de centrul localităţii Blăjenii de Jos, într-o zonă sărăturoasă unde se găsește o fântână cu apă sărată construită în secolul al XIX-lea de către sașii din acest sat, cu ajutorul celor din satul vecin, Tărpiu.

Sărăturile sunt terenuri cu un conţinut bogat în săruri minerale solubile, şi cu fertilitate scăzută. Este cea mai mare rezervaţie de acest tip din ţară, care adăposteşte o serie de plante halofile, numite şi plante de sărătură, adaptate condiţiilor mediului halofil uscat, mlăştinos sau mixt.

 

Dintre speciile de plante prezente se numără limba peştelui (armeria sampaioi sau Armeria Maritima Wild.), care se află pe Lista roşie a IUCN, coada şoricelului (Achillea millefolium), coamă de aur (Aster linosyris), ghirinul (Suaeda aritime), iarba sărată (Salicornia europaea), loboda (Atriplex patula), iarba broaştei (Juncus bufonius), sau albăstrica (Aster tripolium).

Aceasta este singura rezervaţie naturală de acest tip din România, în care se poate găsi această plantă, Armeria Maritima Wild, al cărei areal natural este localizat în special pe coastele oceanice ale Europei de Vest . Exista si în alte ţări din regiune (de exemplu Ungaria, Ucraina, Polonia ş.a.m.d.) rezervaţii de acest tip, dar sunt foarte mici ca întindere comparativ cu aceasta, care măsoară aproximativ 5 hectare.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.